Panningen, Netherlands

Geredde muurankers uit 1756 keren terug in Panningen

Foto van de toekomstige situatie Heemkundevereniging Helden
Vier muurankers van het oude pand van Beckers aan de Markt in Panningen zijn overgedragen aan de Heemkundevereniging Helden. Het is de bedoeling dat de ankers met de cijfers '1756' een plek krijgen in het Panningse centrum.
Bart Nelissen | 19 juni 2024 09:39 | Aangepast op 19 juni 2024 09:39
Toen de voormalige leerlooierij gesloopt werd, wist buurman Louk Thissen de ankers te redden. "Het was een avontuurlijke redding", vertelt Thissen. "Het huis was verkocht. Het moest snel worden gesloopt. Ik was niet altijd in Panningen, maar toen ik in de gaten kreeg dat het ging gebeuren, wilde ik niet dat de muurankers verloren zouden gaan." De inmiddels in Roermond wonende Thissen kon de cijfers tussen de brokstukken vandaan halen. Hij bewaarde de zware elementen thuis om ze uiteindelijk deze week weer over te dragen aan de Heemkundevereniging.

Behouden voor de toekomst
Har Verbong van de Heemkundevereniging Helden is blij met de overdracht. "Het is zonde wanneer er belangrijke elementen verdwijnen. Daarom is het goed dat Louk de ankers heeft gered. Op deze manier kan het behouen blijven voor de toekomst."

Terug in Panningen
Centrummanager Petra Verbugt heeft haar medewerking verleend om de ankers weer een plek te geven in het Panningse centrum. Het is de bedoeling dat de muurankers op ongeveer dezelfde plaats in hartje Panningen aan de Leerlooierweg komen te hangen. Het gaat om het pand waar nu Karakter is gevestigd. De eigenaren hebben al laten weten positief tegenover de plannen te staan. Het is nog niet duidelijk wanneer de ankers er komen te hangen. Eerst moet de cijfers gerestaureerd worden.

Lees meer over:

Muurankers|Leerlooijerij|

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

De redactie | 13 jul 2024 17:37

Woensdag helikopteroefeningen boven Peel en Maas

De redactie | 16 jul 2024 18:37