Panningen, Netherlands

Inwoners Kessel tegen verplaatsing molen

De Sint Antoniusmolen in Kessel, nu nog gelegen aan de Roode Eggeweg.
De Sint Antoniusmolen in Kessel moet blijven waar die nu staat, aan de Roode Eggeweg. Dat vindt een groep inwoners van Kessel. Ze zijn tegen het voorstel van het college om de molen te verhuizen naar de Schijfweg-Noord.
Youri Buis | 27 november 2023 16:29 | Aangepast op 27 november 2023 16:29
‘Zit in de weg’
Het college wil de Sint Antoniusmolen gaan verplaatsen omdat die onvoldoende windtoevoer krijgt vanwege de bouw van woningen. Volgens wethouder Machteld Beukema liggen er op de nieuwe locatie naast het Schutterslokaal juist kansen, bijvoorbeeld voor toerisme. “De molen zorgt ervoor dat de plannen voor de woningbouw niet kunnen worden uitgevoerd zoals we zouden willen. De molen kan weer niet draaien omdat die helemaal ingebouwd is en geen vrije omgeving heeft. Het zit elkaar een beetje in de weg”, legt Beukema uit. De gemeente is van mening dat de molen na verplaatsing beter functioneert en dat meer mensen er plezier van kunnen hebben.”

‘Geen reden’
Van Knippenberg is het niet eens met die argumentatie. “De woningen staan nog verder van de molen af dan de woningen in nieuwbouwwijk Molengaerde”, aldus de Kesselnaar. Dat de windvang zou verminderen, klopt in de ogen van Van Knippenberg ook niet. “Dan moeten een paar grote bomen worden omgezaagd, dus de windvang neemt alleen maar toe. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Vereniging De Hollandsche Molen en Molenstichting Limburg zeggen allemaal: het is niet optimaal dat die molen hier staat, maar er is ook geen reden om die te verplaatsen.”

Drie-eenheid
De dorpsinwoner wijst verder naar de andere twee monumentale gebouwen in Kessel: kasteel De Keverberg en de Onze Lieve Vrouwekerk. “De molen vormt in onze ogen een drie-eenheid van het dorp. Hoe veel mooier kan het nog zijn?”, vraagt hij zich hardop af. Het verplaatsen van de molen zou kunnen betekenen dat het de monumentale status verliest. In dat geval gaat er geen subsidie meer naar de molen. “De verplaatsing kost acht ton, dat is zonde van het geld. De vrijwilligers ter plekke vragen al jaren aan de gemeente om een gebouwtje te plaatsen waarin ze fatsoenlijk naar het toilet kunnen en koffie kunnen zetten. Nu zitten ze in een Dixie”, vertelt Van Knippenberg.

Informatie
In een brief aan de gemeenteraad roepen de boze Kesselnaren op om de molen niet te verplaatsen. In plaats daarvan willen ze dat de gemeenschap betrokken wordt om mee te denken over de toekomst. Het streven is dat dit punt van de agenda voor de raadsvergadering op 12 december gaat. “We willen eigenlijk een informatieavond hebben waarop voor- en tegenstanders hun zegje kunnen doen. We zijn totaal niet geïnformeerd over deze gang van zaken”, zegt Van Knippenberg met enige frustratie in zijn stem.

Communicatie
Twee maanden geleden was er al een informatieavond bij het Dorpsoverleg, maar de molen zou daar niet aan bod zijn gekomen. “De mensen in Kessel zijn helemaal overvallen door dit feit. Dit lijkt nummer vier te worden van de problemen. Ik denk terug aan de honderden zienswijzen rond het Keverberghof, Veersepad 13, de terraskwestie bij het gemeenschapshuis en nu de molen. Alles kun je weer herleiden tot niet open communiceren met de burgers. Ik roep dus het college en de raad op: communiceer met je inwoners. Dan voorkom je een hoop problemen achteraf”, besluit Van Knippenberg.

Meest gelezen

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

De redactie | 4 mei 2024 17:00

Lees ook

Kesselse muzikant wil met nummer mentale problemen bespreekbaar maken

De uit Kessel afkomstige Jerôme Lenders heeft een nummer uitgebracht. In 'Een jeugd zonder zorgen' z...

Beesel laat inwoners meedenken over sport- en speelplekken

De gemeente Beesel gaat werken aan beleid voor het sport- en speelklaar maken van openbare terreinen...

Na bezwaarprocedure is er een vergunning voor woon- en zorgcomplex Veersepad

Op het adres Veersepad 13 in Kessel mag een zorg- en woongebouw worden gebouwd. Er waren bezwaren te...

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Gemeente gaat afval in Peel en Maas eerder ophalen

De gemeente gaat van mei tot en met september eerder van start met het ophalen van afval. Daardoor k...

Kandidaten gezocht voor terugkerende Cultuurprijs

De Cultuurprijs Peel & Maas keert na twee jaar afwezigheid terug. Dat meldt Meijel24. Komend najaar ...