Panningen, Netherlands

Janne maakt documentaire over rouwproces na overlijden vader

De Heldense Janne van Ratingen heeft een documentaire gemaakt over verlies- en rouwverwerking. Haar vader, John van Ratingen, was de inspiratie voor de documentaire.
Jari Janssen | 26 februari 2024 16:15 | Aangepast op 26 februari 2024 16:15
Clubman
John van Ratingen was onder meer bekend als dé clubman van Bevo Hc. Zo werkte hij ruim 30 jaar als sportmasseur, fysiotherapeut en medisch begeleider. Toen bekend werd dat hij ongeneeslijk ziek was, werd er later voor hem op 20 oktober 2022 een benefietwedstrijd georganiseerd.

Ziek
“Mijn vader was al anderhalf jaar ziek. Hij had kanker”, vertelt van Ratingen. “Het werd al vrij snel duidelijk dat er geen genezing mogelijk was. We hebben daardoor ook hele duidelijke afspraken gemaakt. Want stel er is geen kwaliteit meer van leven, hoe gaan we daar dan mee om? Uiteindelijk heeft hij zelf dan besloten om uit het leven te stappen.”

Dubbel gevoel
Ondanks de duidelijke afspraken onderling, was het afscheid nemen nog steeds moeilijk. Zo vertelt de documentairemaakster dat het misschien wel het beste is voor haar vader, maar dat maakt het er niet makkelijker op.

Het ontstaan
“In het laatste jaar van mijn studie kregen wij de opdracht om toekomstige dromen op te stellen. Toen dacht ik bij mezelf ‘Zou het niet fantastisch zijn als?’ Daarna vroeg ik me af ‘Kan ik het overlijden van mijn vader niet omzetten naar iets positiefs?’ "Het is natuurlijk een zwarte dag, maar ik wil niet dat het iets negatiefs en zwarts blijft”, zegt van Ratingen als haar gevraagd wordt naar hoe het idee van de documentaire is ontstaan. Vervolgens opperde van Ratingen het idee in haar klas om iets te gaan doen rondom het thema rouw. Medestudenten Bo van den Berg en Eveline Sagasser haakten hier op aan en wilden meewerken aan dit onderwerp.

Moeilijk bespreekbaar
Volgens van Ratingen vinden veel jongeren het moeilijk om te praten over verlies- en rouwverwerking. Met de documentaire ‘Er is geen leven zonder verlies’ hoopt van Ratingen het onderwerp bespreekbaar te maken. “Iedereen maakt het op de een of andere manier mee. Het kan klein zijn, het kan groot zijn. Dan is het eigenlijk gek dat we het daar niet over kunnen hebben of dat we dat allemaal heel moeilijk vinden.”

Met de documentaire wil van Ratingen handvatten geven bij verlies- en rouwverwerking. De première van de documentaire is op 28 februari in Cinecitta in Tilburg.

Lees meer over:

Documentaire|

Meest gelezen

Weg tussen Meijel en Beringe weer open

De redactie | 12 apr 2024 20:17

Politie vindt per toeval hennepkwekerij in Kessel

De redactie | 14 apr 2024 11:40

Gewonde na aanrijding in Panningen

De redactie | 11 apr 2024 20:56

Lees ook

Documentaire over Draaksteken in de maak

Documentairemaker Suzanne Raes maakt voor de NTR een documentaire over het Draaksteken in Beesel. Da...