Panningen, Netherlands

Leergeld zet zich in voor gezinnen in Beesel

Gemmie Derksen.
Leergeld is er voor om gezinnen die krap bij kas zitten, te ondersteunen. Ook in de gemeente Beesel doet de stichting dat. Onder het motto ‘meedoen’ krijgen kinderen de gelegenheid om deel te nemen aan allerlei activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, sport en cultuur.
Youri Buis | 14 december 2023 09:27 | Aangepast op 14 december 2023 09:27
Huisbezoek
Als ouders denken dat zij in aanmerking komen voor een bijdrage, kunnen zij contact opnemen met Leergeld. Dat wordt samen met een coördinator bekeken. Over het algemeen gaat het om gezinnen die het financieel moeilijk hebben, in de bijstand zitten of naar de voedselbank gaan. Een van de vrijwilligers, zogeheten intermediairs, komt daarna op huisbezoek om te inventariseren wat er nodig is en wat Leergeld zou kunnen bieden.

Ruim 200 gezinnen
Leergeld ondersteunt gezinnen door bijvoorbeeld een fiets beschikbaar te stellen om naar school te gaan. Of sportkleding voor gymles. Deze aanvragen worden gefinancierd door Jeugdfonds Sport & Cultuur. Nadat de eerste stap genomen is, wordt het vervolgtraject in kaart gebracht. Momenteel heeft Leergeld meer dan 200 gezinnen in beeld. “Dat is in de loop der jaren goed uitgebouwd”, zegt Gemmie Derksen, voorzitter van Leergeld Beesel. “Dat komt natuurlijk ook omdat de gemeente en Synthese ons goed weten te vinden. We hebben meer dan 260 unieke kinderen waar we iets voor kunnen doen. We zeggen altijd: het is heel fijn dat we er zijn, maar ook erg jammer dat we er moeten zijn.”

Fietsenwerkplaats
Achter de schermen werkt Leergeld Beesel aan een nieuw project in samenwerking met kringloopwinkel Primula in Reuver. Een werkgroep die vanuit Leergeld is ontstaan, is ermee aan de slag gegaan. “We kwamen erachter dat veel jonge kinderen geen fiets hebben”, legt Derksen uit. Leergeld had als principe dat kinderen een fiets krijgen wanneer zij naar het voortgezet onderwijs moeten. “Maar de jongere kinderen hebben ook een fiets nodig om bijvoorbeeld fietsveilig in het verkeer te worden. Toen hebben wij het plan opgestart om daarvoor een tweedehands fietsmarkt op te zetten”, vervolgt de voorzitter. Het idee is uitgegroeid tot een fietsenwerkplaats. “De bedoeling is dat daar fietsen worden opgeknapt en kunnen worden afgehaald, maar ook dat jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt mee kunnen doen en leren hoe zij met fietsen om moeten gaan”, aldus Derksen.

Kerstmarkt
Om zich voor gezinnen in te kunnen blijven zetten, zijn partners en sponsoren van groot belang. Leergeld krijgt onder meer subsidie van de gemeente. “Daar kunnen we heel veel van doen en dat is ook prima, maar daarnaast is sponsoring ook een belangrijk onderdeel. We willen en kunnen nog veel meer doen,” vertelt Derksen. Als voorbeeld noemt ze de actie van openbare basisschool De Triolier in Reuver. “Zij hebben Leergeld uitgekozen als doel voor de opbrengst van hun kerstmarkt, die op 20 december plaatsvindt. De opbrengst doneren ze aan ons.”

Lees meer over:

Leergeld|Beesel|

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Huizenprijzen in Beesel met ruim 8,5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar

De huizenprijzen in de gemeente Beesel zijn 8,6 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit c...

Beeselse Anita Smeets wint Limburgse Popprijs

Anita Smeets uit Beesel heeft zondag de Limburgse Popprijs gewonnen in de categorie 'Beste Initiatie...

Onderzoek: meer woningen erbij in Beesel en Peel en Maas

In een jaar tijd zijn er in Beesel en Peel en Maas 99 woningen bij gekomen. Daarmee is de woningvoor...

Nieuwe opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in gemeente Beesel

Nog altijd komen er wekelijks vele Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. De gemeente Beesel wil h...

Samenwerking Leergeld Peel en Maas en Wereldpaviljoen voortgezet

Stichting Leergeld Peel en Maas en het Wereldpaviljoen in Steyl hebben afgelopen jaar een samenwerki...

Hoe wordt Beesel een leukere plek na schooltijd?

Scholieren van het Grescollege in Beesel gaan aan de slag met de vraag hoe de gemeente aantrekkelijk...