Wanneer: Dinsdag 14 januari in het IVN Helden gebouw aan de Averbodestraat 19 in Helden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur.
Het aantal nesten van de Aziatische hoornaar is het afgelopen jaar toegenomen. Het opsporen van nesten kan niet slechts meer door enkele experts worden gedaan. Daarom is er voorlichtingsmateriaal ontwikkeld, dat door iedereen met basiskennis van insecten kan worden gebruikt.
Nog altijd betreft het grootste deel van de binnenkomende meldingen met name de Europese hoornaar, maar ook andere soorten zoals de reuzenhoutwesp, de middelste wesp of de stadsreus. Na controle door experts blijkt maar twee procent van de gemelde waarnemingen inderdaad een Aziatische hoornaar te zijn. In 2020 was op 26 locaties inderdaad sprake van een Aziatische hoornaar. Aangenomen wordt dat in ieder geval op 17 locaties een nest aanwezig is geweest. De meeste hiervan zijn opgespoord en vernietigd, maar in zes gevallen is het zomernest niet gevonden.
Omdat uit elk zomernest honderden koninginnen kunnen komen die in de wijde omgeving een plek zoeken om te overwinteren en een nieuwe kolonie te stichten, wordt ook voor dit jaar weer een toename van het aantal nesten verwacht. De Aziatische hoornaar voedt de larven in haar nest met insecten, waaronder ook honingbijen. De soort staat op de Europese Unielijst van invasieve exoten. Lidstaten moeten maatregelen nemen om de verspreiding tegen te gaan.
Ondanks alle inspanningen – waaronder ook onderzoek naar betere methoden om de nesten met radar of drones op te sporen – is de Aziatische hoornaar in het afgelopen decennium met gemiddeld zo’n zeventig kilometer per jaar vanuit Zuid-Frankrijk via België naar Nederland verspreid.
Bron: EIS Kenniscentrum Insecten