Nucleaire aanvalHet betonnen ondergrondse complex werd destijds aangelegd in opdracht van de toenmalige gemeente Helden, uit vrees voor een nucleaire aanval. Ruim tweeduizend inwoners moesten er in geval van nood kunnen schuilen. “Voor zover ik weet is dit de enige openbare schuilkelder in Noord-Limburg,” zegt buurtbewoner Piet Gommans, die zich heeft verdiept in de geschiedenis van de kelder.
Hoewel de kelder volledig werd uitgerust – met gasdichte deuren, bedden, douches, een ziekenruimte, waterput en een eigen stroomvoorziening – is hij nooit in gebruik genomen. “Er is nooit geoefend, nooit ingericht. Niemand weet wie er naar binnen mocht, wie de deuren moest openen of hoe het gecoördineerd zou worden. Zelfs ik, als buurtbewoner op 50 meter afstand, heb daar nooit antwoord op gekregen,” vertelt Piet.
Nieuwe plannen, oude plekken?
De oproep van het kabinet om op lokaal niveau opnieuw schuilplekken aan te wijzen, maakt de vraag actueel: kan deze kelder in Panningen opnieuw een rol spelen? De gemeente Peel en Maas laat weten dat de voorbereiding op crisissituaties al langere tijd speelt, en dat deze nu wordt geïntensiveerd. “Op landelijk, regionaal en lokaal niveau bereiden het Rijk, veiligheidsregio’s en gemeenten zich voor op crises die kunnen gebeuren. Dit is iets dat al jarenlang de aandacht heeft, maar nu wordt versterkt door de onrustige situatie in de wereld,” aldus een woordvoerder van de gemeente.
“Ook binnen veiligheidsregio Limburg-Noord en in onze gemeente bereiden we ons hierop voor. Denk aan het creëren van noodsteunpunten waar inwoners tijdens een crisis terechtkunnen voor ondersteuning of informatie. Daarnaast werken we aan bewustwording: hoe kunnen inwoners zichzelf voorbereiden? Dit alles gebeurt in het kader van maatschappelijke weerbaarheid.”
Twijfels
Of de schuilkelder onder Panningen hierin een rol kan spelen, is nog niet duidelijk. Piet heeft daar zijn twijfels bij: “Bij een voltreffer ben je hier ook niet veilig. Maar dat was ook nooit het idee. Het ging erom de eerste dagen na een nucleaire aanval te overleven, tot de fall-out minder werd. Als je zo’n voorziening hebt, waarom zou je die dan nu niet opnieuw overwegen?”