Panningen, Netherlands

Archeologisch onderzoek in Egchel naar historische landweer

Een luchtfoto van de opgravingen. foto: BAAC
De afgelopen twee weken zijn er in Egchel archeologische opgravingen uitgevoerd. In het gebied rond het Giel Peetershof worden woningen gebouwd, maar voordat er gebouwd kan worden, was er onderzoek nodig. Vorige week konden geïnteresseerde buurtbewoners een kijkje nemen bij de opgravingen.
Youri Buis | 4 december 2023 17:36 | Aangepast op 4 december 2023 17:36
Onderzoek
Zevenhonderd jaar geleden werd er op de locatie bij het Giel Peetershof een landweer aangelegd. “Een landweer is een hele hoge wal die gemaakt werd om vijandelijke en plunderende legers tegen te houden”, legt Henk Thiesen uit. Men wilde bestuderen hoe die landweer er destijds uitzag. Archeologen van BAAC voeren het onderzoek uit.

Een jaar of elf geleden heeft er al eens eerder onderzoek plaatsgevonden, onder meer met proefgleuven op plekken die inmiddels zijn volgebouwd. Dat geldt niet voor het perceel dat nu wordt onderzocht, vertelt Fokko Kortlang. “We wisten dat hier die landweer lag. We wilden weten: wat is hier nu aan de hand en kunnen we er iets van terugzien?”

Geen goud
Het perceel herbergt dus een flink stuk historie. Het is dan ook niet voor het eerst dat de Egchelse landweer wordt genoemd. Eind jaren ’60 werd er een eindje verderop ook al een landweer aangetroffen en de onderzoekers willen weten of dit mogelijk dezelfde landweer is. Daarom is nieuw onderzoek erg belangrijk, aldus Kortlang. “De plek waar die daadwerkelijk lag wisten we al. Maar wat daar gebeurd is en hoe die eruitziet, kun je alleen vinden door onder de grond te kijken.”

Bij archeologische opgravingen wordt vaak meteen de link gelegd met vondsten zoals goud en urnen. Die gaan in Egchel niet gevonden worden. “We hadden misschien wel loden kogeltjes of zoiets kunnen verwachten, maar meer niet. Het gaat vooral om de sporen”, zegt Kortlang. Van de gelegenheid om bij de opgravingen aanwezig te zijn, werd veel gebruikgemaakt. Kortlang en Thiesen gaven toelichtingen op de historische locatie.

Nu of nooit
De opgravingen zijn vrijdag afgerond en de archeologen maken een rapport op van hun bevindingen. “Als die gegevens straks zijn uitgewerkt, kunnen we daar waarschijnlijk nieuwe informatie aan toevoegen en het verhaal weer verder uitbreiden”, zo benadrukt Kortlang het belang van dit onderzoek. Het is nu of nooit. “Deze opgravingen duren twee weken. Daarna gaat er gebouwd worden en dan is het ook gebeurd.”

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Terugkijken: Optocht Egchel

Egchel heeft traditiegetrouw de laatste optocht van Peel en Maas. Met wagens en groepen uit de omlig...

Judoka Mark van Dijk wint brons op eerste grandprix

De Egchelse judoka Mark van Dijk heeft voor een stunt gezorgd in Portugal door zijn eerste grandprix...

EGOpop stopt, laatste editie in 2025

Na veertien edities komt er een einde aan EGOpop in Egchel. Het grootste festival van Peel en Maas w...

Belangrijke stap voor realisatie Natuurpark De Kemp in Egchel

De realisatie van Natuurpark De Kemp in Egchel komt dichterbij. De nieuwe stichting die het park gaa...

IJspret in Egchel bij 'Bej Manders on Ice'

Voor schaats- en winterpret kun je deze maand in Egchel terecht. Café Bej Manders legt een week lang...

Tientallen reacties op uitbreidingsplan Egchels varkensbedrijf

Als het aan zo’n vijftig particulieren en vier milieuorganisaties ligt, mag de uitbreiding van de va...