Panningen, Netherlands

Bijeenkomst ‘Tegenlicht’ in Meijel over vrijheid

In gemeenschapshuis D’n Binger in Meijel was er dinsdagavond een bijeenkomst rond het thema vrijheid. Het is precies 79 jaar geleden dat Meijel werd bevrijd uit de Tweede Wereldoorlog. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Meijelse bibliotheek.
Youri Buis | 20 september 2023 16:11 | Aangepast op 20 september 2023 16:11
Tegenlicht
De aanwezigen bekeken een aflevering van VPRO Tegenlicht, waarin de oorlog in Oekraïne wordt belicht vanuit vrijheidsstrijders uit Estland. Na de aflevering gaf auteur en historicus Hans Luiten een lezing via een videoverbinding. Het programma werd afgesloten met een tafelgesprek, waarbij de gasten praten over een initiatief dat is opgestart om Oekraïense vluchtelingen te helpen in Nederland.

Niet vanzelfsprekend
“Het is belangrijk om ervan bewust te zijn dat ook op dit moment mensen vechten voor hun vrijheid”, zegt Milica Boerkamps van Bibliotheek Maas en Peel. “Wij kunnen hier 79 jaar genieten van vrijheid, maar dat geldt niet voor iedereen. Vanavond zitten hier mensen die familie hebben in Oekraïne. De broer van één van de dames die aan tafel zit, is twee weken geleden gesneuveld. Vrijheid is niet iets dat vanzelfsprekend is”.

Nadenken
Bibliotheek Maas en Peel wil laten zien dat de bieb méér is dan alleen leeswaren, zegt Boerkamps. “We willen graag dat de rol van de bibliotheek verandert. We zijn er niet alleen voor boeken, want er gebeurt veel meer. Maar we willen ook dat mensen gaan nadenken, dat ze iets leren en dat ze gaan denken: ‘wat zou ik in zo’n situatie doen’”.

Vrijheidsvuur
Om 21:30 uur kwam het Vrijheidsvuur aan bij de Sint Nicolaaskerk in Meijel, opgewacht door kapelaan Roger Maanen. Lopers uit het dorp brachten het vuur vanuit Laarbeek naar de kerk, waar het tot zaterdag verblijft. Dan wordt het vuur naar het oorlogs- en vredesmonument bij het Alexanderhof gebracht. Daar wordt het vuur ontstoken door Dorpsoverleg Meijel.

Bekijk hieronder de videoreportage over de bijeenkomst in D’n Binger en de aankomst van het Vrijheidsvuur bij de Sint Nicolaaskerk.

Lees ook

Vrachtwagen botst tegen vangrail op N275 bij Meijel

Op de N275 tussen Meijel en Beringe heeft woensdagochtend een ongeluk met een vrachtwagen plaatsgevo...

Ipsos voert onderzoek exitpoll uit in Meijel

Ipsos heeft het stembureau bij D'n Binger in Meijel geselecteerd voor de exitpoll van de Tweede Kame...

Meijelse kerk kleurt rood op Red Wednesday

De Sint Nicolaaskerk in Meijel wordt woensdag in het rood verlicht. In het kader van Red Wednesday w...

De Kwéékers verzilveren comeback met winst op Méélse Liedjesavond

De Kwéékers hebben de Méélse Liedjesaovend gewonnen. De groep won met het nummer “In de wòlleke mi ò...

Jarno Schijven prins in Meijel: "wist het antwoord al"

Hij liet niets merken voorafgaand aan de prinsuitroeping van CV de Kieveloeët in Meijel. Toch wist h...

Nieuwe prins van CV De Kieveloeët is Jarno Schijven

Jarno Schijven is de nieuwe prins van CV De Kieveloeët voor het vastelaovesseizoen 2023-2024. Dat we...