“Op zich is het niet onwenselijk dat er zonnepanelen op kassen liggen. Zonnepanelen kunnen de teelt ondersteunen, maar ze moeten wel ondergeschikt blijven aan de hoofdactiviteit,” zo doelt burgemeester Vostermans op het telen.
Klimaatcellen
Momenteel voert de gemeente een juridische strijd met De Schoenmakers Group (DSG), dat meerdere locaties in de regio heeft, waaronder in Meijel en Velden. Het bedrijf werkt aan een nieuw teeltconcept in zogeheten klimaatcellen. Zolang er nog niet daadwerkelijk geteeld wordt, grijpt de gemeente in. “We hebben nu twee handhavingszaken lopen. We zien dat er zonnepanelen zijn geplaatst, maar dat er nog geen teelt plaatsvindt. En dat is in strijd met de vergunning. Als dat zo blijft, gaan wij handhaven,” legt Vostermans uit.
De eigenaar van DSG, Maurice Schoenmakers, stelt dat de teelt eraan komt. Hij zegt dat binnen een half jaar dagelijks 20.000 kroppen sla geteeld kunnen worden in de speciaal ingerichte klimaatcellen, die volledig gestuurd en zonder gas werken. “Als dat concept gerealiseerd wordt, is dat natuurlijk een mooie ontwikkeling,” reageert Vostermans. “Maar dan moet het ook wel binnen een redelijke termijn gebeuren. Anders lijkt het erop dat het vooral om energieopwekking gaat.”
Zorgen over subsidies
Een extra zorgpunt zijn de grote subsidies die aan dit soort zonneprojecten gekoppeld zijn. Glastuinbouw Nederland schat dat er voor in totaal 500 hectare aan kassen in Nederland subsidie is toegekend. Alleen al voor de kas in Velden zou het om maximaal 33 miljoen euro aan subsidies gaan, verdeeld over 15 jaar. “Het risico bestaat dat de regels worden omzeild om vooral subsidie te innen,” zo stipt Vostermans aan. “Wij willen voorkomen dat de kassen alleen nog maar gebruikt worden om energie op te wekken voor externe doeleinden.”
Gesprek aan gaan
Volgens de burgemeester is het belangrijk om in te grijpen en het gesprek aan te blijven gaan met ondernemers. “We willen ondernemers niet tegenwerken. Maar we moeten er ook voor zorgen dat agrarische gronden gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Alleen dan houden we ons buitengebied leefbaar en duurzaam in balans.”
Vostermans benadrukt dat Peel en Maas altijd openstaat voor vernieuwing en duurzame initiatieven. “Maar dan moeten die wel passen binnen de afspraken. Een kas is er om in te telen. En zo niet? Dan komen wij handhaven. Daar zijn we duidelijk in.”