Panningen, Netherlands

Dwars Door Limburg: Panningse wint Limburgse Kunstbende-prijs

Jopie Engels.
Jopie Engels uit Panningen heeft namens Kunstbende Limburg een prijs gewonnen voor haar kunstwerk ‘De installatie’. In het tv-programma Dwars Door Limburg vertelt de pas 15-jarige kunstenares over haar werk en de gewonnen prijs.
Youri Buis | 12 oktober 2023 17:18 | Aangepast op 12 oktober 2023 17:18
Voorronden
Ieder jaar houdt Kunstbende een wedstrijd onder creatieve jongeren in Nederland. Eerst vindt er per provincie een voorronde plaats. Jopie won de voorronde in Limburg, waardoor ze werd genomineerd voor een landelijke prijs op het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam.

Polarisatie
‘De installatie’, het kunstwerk waarmee Jopie de Limburgse Kunstbende-wedstrijd won, is een soort vlindergordijn waar bezoekers in plaats kunnen nemen. “Het gevoel dat ik heel graag wilde meegeven aan de bezoeker is het feit dat er zo veel opinies zijn in onze maatschappij. Dat heeft ook te maken met polarisatie”, zegt Jopie, die daar zelf ook last van had. “Er ontstonden gedachten in mijn hoofd, zoals: wie vertelt nou eigenlijk de waarheid, is er een waarheid, zijn er meerdere waarheden? Dat chaotische gevoel wil ik graag aan de mensen meegeven en hen daar bewust van maken”.

Ervaring
Jopie ziet haar gewonnen prijs vooral als bekroning op haar werk. “Meedoen is echt al superleuk, maar als je daar ook nog een prijs voor krijgt, voelt dat echt als een mega-waardering voor het werk en de moeite die je erin hebt gestoken”, vindt ze. Een landelijke prijs in Amsterdam won ze niet, maar de ervaring en erkenning maakt veel goed. “Het was heel bijzonder, al helemaal omdat het iets is wat je superleuk vindt om te doen. Het was gewoon zo’n leuke ervaring om met al die Limburgse finalisten die kant op te gaan en die dag te beleven. Allemaal zulke talentvolle jongeren die allemaal ook iets met creativiteit doen”.

Inspiratie
Alle ideeën en concepten legt Jopie vast in een dummie, een schetsboek. Het ene is een vlot krabbeltje, het andere juist meer geordend met kleurtjes. “Het is heel fijn om een plek te hebben waar je alles in hebt staan”, aldus de kunstenares. Volgens Jopie zouden meer jongeren geïnspireerd kunnen raken door kunst. “Als je daar echt je emoties in kan uiten en je creativiteit in kan laten ontstaan, denk ik dat dat voor heel veel jongeren heel tof is om te doen. Ik denk ook dat heel veel jongeren daar helemaal zichzelf in kunnen zijn”, besluit ze.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Autobiografisch schrijven is goed voor mentale gezondheid

Schrijven over jezelf en je leven. Het kan helpen bij het stimuleren van mentale gezondheid. Schrijf...

Siem van Spoor10 te gast in Dwars Door Limburg

In een nieuwe Dwars Door Limburg is Siem te gast. Hij zit in de band van Spoor10, een project van de...

Toneelgroep Meijel speelt twee theaterstukken tegelijkertijd

Met de show ‘De C.O.M. draait door’ gaat de toneelgroep uit Meijel op de planken staan in d’n Binger...

Marcel Coenen brengt soloalbum uit als gitarist

Gitarist Marcel Coenen uit Sittard brengt een eigen album uit. Het is een album waar niet zang, maar...

Jeroen Verberne over band Gallowstreet

Jeroen Verberne uit Grashoek is trombonist voor de band Gallowstreet. Wat de band zo bijzonder maakt...

Maartje ‘aardt’ door te wandelen op blote voeten

Het maken van een wandeling is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Als je de behoefte...