Panningen, Netherlands

Erik Kierkels: Veertig jaar in het vak en nog altijd vol energie

Van jongs af aan is Erik Kierkels bezig met kunst. Dit jaar viert hij dat hij veertig jaar in het vak zit. Dat doet hij met een boek, fototentoonstelling en een documentaire.
De redactie | 25 augustus 2023 09:01 | Aangepast op 25 augustus 2023 09:01
De film wordt gemaakt door documentairemaker Ton Mejan uit Baarlo. Hij volgde het maakproces van de kunstwerken van de kunstenaar die afkomstig uit Heibloem. "Ik wil graag laten zien wat er nodig is om tot een kunstwerk te komen. Veel mensen weten dat niet. Ze zetten bijvoorbeeld een beeld in de kamer, maar weten niet hoeveel werk er daarvoor nodig is." Kierkels ontmoette Mejan tijdens de opnames van een P&M tv-programma. Ze besloten dat Ton hem een jaar ging volgen. Vanwge corona liep dat uit en werden het er zes jaar. Op zondag 3 september wordt de film gepresenteerd in DOK6.

Klap
Naast het vervaardigen van de kunstwerken is te zien dat Kierkels een flinke klap kreeg toen zijn werken uit het aterlier werden geroofd. Bijna alles werd meegenomen. Met een crowdfundingsactie en hulp van familie en vrienden kwam hij er weer bovenop. Kierkels straalt weer en is vol passie aan de slag. "Ik heb mezelf herpakt. Als je open staat voor positieve dingen, moet je ook open staan voor het negatieve. Ik heb de energie weer gevonden." De werken die hij de afgelopen tijd maakte, worden voor een expositie tentoongesteld.

Schilderijen
Naast de beroemde bronzen stieren, is de kunstenaar ook bekend om zijn schilderijen en het glaswerk. Zijn werken zijn ook in de open ruimte te vinden. Zoals in Egchel, voor het gemeenschapshuis 't Erf. Documentairemaker Mejan vond vooral het maken van de schilderijen bijzonder. "Dan raakt Erik helemaal in trance. Dat is prachtig om te zien. Ik heb het zo goed mogelijk vast proberen te leggen."

Kierkels wil voorlopig nog niet stoppen. "Ik word nog volop geprikkeld met alles wat ik zie. Als ik een serveerster zie op een terras, krijg ik al nieuwe ideeën." Dat laat dus zien dat de kunstenaar voorlopig nog niet klaar is.

Film in première
De première van de film is zondag 3 september in DOK6. Een fotoserie is in de foyer van het theater te zien. Kaartjes voor de film zijn te verkrijgen via dok6.eu.

Lees meer over:

Panningen|Erik Kierkels|

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Lees ook

Brandweer moet eend bevrijden in vijver

De brandweer heeft zondagavond een eend moeten bevrijden die vast was komen te zitten in een visvijv...

Man (75) vermist in omgeving Panningen

De politie was vrijdagmiddag in de omgeving van Panningen op zoek naar een 75-jarige man die was ver...

Deze bands staan op het FIK Festival

Tijdens het Festival in Kepèl is er live muziek. De bands LOTØS, Lockdown en Greasy Grips treden op ...

Gewonde na aanrijding in Panningen

Bij een ongeval in Panningen is donderdagmiddag een kind gewond geraakt.

Paasmarkt Panningen druk bezocht

De paasmarkt in Panningen heeft maandag ruim tienduizend bezoekers getrokken. Van heinde en verre kw...

Panningen krijgt Koningsdagevenement

DOK6 Horeca en Tinus in Panningen zoeken opnieuw de samenwerking. Nadat de twee kroegen in oktober e...