Panningen, Netherlands

Inwoners Beringe maken winterse creaties voor Advent Ramenroute

Poppen, verlichting, kunstsneeuw en andere elementen. Je komt het allemaal tegen op de Advent Ramenroute in Beringe. Tot de kerst wordt er dagelijks een nieuw raam onthuld.
Youri Buis | 18 december 2023 17:43 | Aangepast op 18 december 2023 17:43
Naar buiten
Met de Advent Ramenroute kunnen Beringenaren eropuit trekken voor een sfeervolle wandeling. Eerst vond er in Beringe jarenlang een kersttocht plaats op derde kerstdag, maar die is er niet meer. Daarom moest er iets nieuws komen, vond initiatiefnemer Jenneke Gommans. Het idee voor een Advent Ramenroute komt voort uit een soortgelijk initiatief in het Brabantse Nispen. “In de donkere dagen voor kerst wordt het dorp gewoon heel mooi verlicht. Je stimuleert de mensen ook om naar buiten te gaan”, legt Gommans uit.

Spannend
Samen met haar dochter maakte de initiatiefnemer een flyer, die ze samen met buurtbewoners heeft verspreid. Ook werd er een speciaal e-mailadres en facebookpagina aangemaakt. “Het was natuurlijk heel spannend om te kijken of we voldoende deelnemers zouden hebben dit eerste jaar”, aldus Gommans. Dat bleek al snel zo te zijn, zegt Monique Verhaegh. Zij is de buurvrouw van Gommans en helpt mee met de organisatie. “Dit jaar is de adventsperiode 22 dagen en het is ons gelukt om 22 deelnemers bij elkaar te krijgen."

40 tot 50 uur
Eén van die 22 deelnemers is Hay Nouwen. Hij heeft zijn kennis over glas in lood ingezet en heeft zijn raam versierd met de Beringse kerk, inclusief werkende klok, een woonwijk en het logo van de Advent Ramenroute. “Het is een leuk idee om de mensen op straat te krijgen om te wandelen. Het is voor mij ook een hobby om dit te maken. Ik ben er denk ik 40 tot 50 uur mee bezig geweest”, vertelt Nouwen. Ook groep 1 en 2 van basisschool Onder de Linden doet mee. De kinderen zijn samen met hun leerkrachten aan de slag gegaan met het schilderen en verlichten van figuren. Een versierde 'kerstboom' heeft als piek het getal 14, verwijzend naar de dag dat het raam werd onthuld.

Keuring
Iedere deelnemer pakt het weer anders aan. Meestal is de eerste ingeving ook de beste, maar in het geval van de Advent Ramenroute blijkt dat niet altijd het geval. Anita Hermans was niet tevreden over haar eerste creatie en begon opnieuw. “Mijn eerste idee was totaal anders. Om half 3 's nachts ben ik even de deur uitgegaan en stond ik hier onder de lantaarnpaal om te kijken of het iets was. Dat was dus niet zo,” zegt ze lachend. Een keuring vanaf de weg is bij haar woning wel noodzakelijk, vervolgt Hermans. “Ik heb een vrij diepe tuin, dus je ziet niet alles duidelijk.” Uiteindelijk vond ze nieuwe inspiratie in haar collectie poppen en kerstmutsen die ze in de loop der jaren bij elkaar heeft verzameld.

Volgend jaar
De deelnemers genieten ervan en willen volgend jaar weer meedoen. Want dát de ramenroute terugkeert, staat al vast. “Als we meer dan het maximaal aantal deelnemers zouden hebben, hadden we meerdere ramen per dag geopend. Hopelijk gaat dat volgend jaar gebeuren”, zo ziet initiatiefnemer Gommans de toekomst positief tegemoet. “Wat ons betreft komt er zeker een volgende editie.” Mede-organisator Verhaegh hoopt dat de Advent Ramenroute uitgroeit tot een mooie Beringse actie. “Gezien de variatie die we tot op heden gezien hebben, is het gigantisch wat mensen in hun mars hebben. Op deze manier kunnen ze dat tonen.”

Driekoningen
De Advent Ramenroute kan ook met kerst worden gelopen. Tot zaterdag 6 januari, wanneer Driekoningen wordt gevierd, is de route toegankelijk.

Lees meer over:

Beringe|Ramenroute|Kerstmis|Winter|

Meest gelezen

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

CDA-raadslid stelt vragen over bezwaar tegen uitspraak zonnepark

Het CDA in de gemeenteraad van Peel en Maas wil weten waarom de gemeente Peel en Maas in beroep gaat...

Geen straffen voor treinongeval waarbij Beringenaar omkwam

Er worden geen straffen gegeven naar aanleiding van het treinongeval in Voorschoten vorig jaar. Bij ...

Fietser gewond na val in Beringe

Bij een eenzijdig ongeval op de Kampweg in Beringe is woensdagochtend een fietser gewond geraakt. Ee...

Dansend uit de maat viert prins Pieter vastelaovend in Beringe

Ondanks dat de vastelaovend niet bij hem met de paplepel is ingegoten, is Pieter Kuijpers uit Bering...

Dit is het boerenbruidspaar van Beringe

Het boerenbruidspaar van Beringe bestaat dit jaar uit Geert Reinders en Eefje van Oerle-Kessels.

Dit zie je deze kerst bij P&M

Omroep P&M zendt tijdens de kerstdagen een vol programma uit op televisie. Er is veel muziek met ond...