Panningen, Netherlands

Jac uit Maasbree bouwt natuurlijk kerstdorp

Jac Grubben uit Maasbree bouwt ieder jaar een kerstdorp in zijn woonkamer. Dit jaar heeft hij flink uitgepakt. Hij heeft er een week over gedaan om zijn creatie, bestaande uit zo veel mogelijk natuurlijke producten, op te tuigen.
Youri Buis | 20 december 2023 18:57 | Aangepast op 20 december 2023 18:57
Jac steekt er ieder jaar veel tijd en werk in: het bouwen van een kerstdorp in huis. Zodra je de woonkamer binnenloopt, komt de geur van mos en plantjes je tegemoet. Het gebruik van natuurlijke producten vindt Jac belangrijk. “Het hoort eigenlijk gewoon bij de hele kerstsfeer. Zo min mogelijk kunst erbij, alles uit de natuur als het even kan.”

Details
De familie Grubben geniet van de periode rond kerst en zo ook van het hobbyen met het kerstdorp. “We hebben dan de donkere dagen en dan heb je er ook echt veel tijd voor. Naar de gezelligheid toe doen we dit heel graag”, aldus Jac, die veel details in zijn kerstdorp heeft aangebracht. Zo is er een meertje met een bruggetje en daar omheen een heleboel dieren. Alleen al in die details zit veel werk. “Het moet straks ook allemaal weer opgeborgen worden”, zo toont Jac zich realistisch.

Anderzijds is zijn creatie nooit helemaal af, want er komt regelmatig weer iets nieuws bij. “Je gaat het op een gegeven moment ook uitbreiden. Wij zijn ontzettende liefhebbers van tuincentra. Je komt in verschillende centra en daar doe je weer nieuwe ideeën op”, vertelt Jac. Zo kocht hij afgelopen zomer al een object van Indonesisch hardhout, omdat hij toen al wist dat dat deze winter in het kerstdorp moest komen. “Zo bouw je het eigenlijk op.”

Genieten
Een kerstdorp zou natuurlijk geen kerstdorp zijn zonder een kerststal. Over details gesproken: die stal is vrij compleet. We zien een exemplaar van een kleine meter breed, wederom gemaakt van natuurlijke producten, met aan de 'gevel' van de stal een kerstengel. Er is een hooizolder, inclusief ladder, met daaronder Jezus in het kribbetje omringd door zijn ouders en een stel boerderijdieren. Klassiek, aldus Jac. “Eigenlijk zoals vroeger gezegd werd hoe het is gegaan.”

Als de feestdagen er binnenkort op zitten, kan het hele kerstdorp weer worden ingepakt. Jac heeft zelf geen idee hoeveel dozen met kerstspullen hij in totaal op zolder heeft. “Ik weet niet hoeveel er nú nog staan, ondanks dat hier dit kerstdorp staat. Dit had nog veel groter kunnen zijn.” Voordat er wordt opgeruimd, gaan Jac en zijn vrouw eerst nog even genieten van hun eigen kerstdorpje. Wellicht dat die volgend jaar wat meer inwoners heeft.

Lees meer over:

Kerstdorp|Maasbree|

Meest gelezen

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

De redactie | 4 mei 2024 17:00

Lees ook

Nieuwe wethouder is geïnstalleerd: “Mijn droom komt uit”

Natasja Vaasen is dinsdagavond benoemd tot wethouder van Peel en Maas. Een meerderheid van de gemeen...

Raad akkoord over Laefplein, ondanks zorgen over veiligheid en verkeer

Het Laefplein in Maasbree wordt een groen plein met appartementen. De gemeenteraad gaat in de raadsv...

MVC’19 kansloos onderuit bij lijstaanvoerder Stiphout Vooruit

MVC’19 had zondag in de wedstrijd tegen titelkandidaat Stiphout Vooruit vanaf het beginsignaal geen ...

Burgemeester trouwt paren in on-echt voor dorpsquiz

Burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas heeft zaterdagavond veertien echtparen in het on-echt v...

Maasbree mag kiezen voor invulling Laefplein

Inwoners kunnen deze week reageren op het voorlopig ontwerp van het Laefplein in Maasbree. Het plein...

Venlonaren bekennen afpersing homoseksuelen mannen, waaronder in Maasbree

Vier Venlonaren hebben bekend homoseksuele mannen te hebben gegijzeld en afgeperst. Dat gebeurde ond...