Panningen, Netherlands

Judoclub Reuver organiseert valpreventietraining

Wethouder Anouk Huijs deed ook mee met de valpreventietraining.
Ouderen in Beesel volgen de komende tijd een valpreventieprogramma. Het is voor de kwetsbare doelgroep belangrijk om bepaalde reflexen aan te leren, zodat de kans op ernstige blessures kleiner wordt. De Zeker Bewegen Training wordt georganiseerd door Judoclub Reuver.
Youri Buis | 29 juni 2023 12:07 | Aangepast op 29 juni 2023 12:07
Alledaagse dingen
“In tien tot twaalf weken nemen we de deelnemers mee om wat basisvaardigheden te leren. Dat gaat over coördinatie, zelfvertrouwen, spierkracht en een combinatie daarvan,” legt Jhon Ramaekers uit. Hij is de voorzitter van Judoclub Reuver en ook co-instructeur bij de Zeker Bewegen Training. “Vaak gewoon in relatie tot alledaagse dingen die je doet. Mensen daarbij helpen, dat is wat we heel erg leuk vinden in dit programma,” vervolgt Jhon.

Gemeente
Donderdag was wethouder Anouk Huijs van de gemeente Beesel aanwezig bij de valpreventietraining. De gemeente kent het belang van leren vallen en daarom ondersteund het dit programma. “We zien dat als oudere mensen vallen, het vaak fout gaat. Dat kan voorkomen worden als je weet hoe je móét vallen, of als je daar in ieder geval een aantal tips voor hebt gekregen,” begint Huijs, die het initiatief van de judoclub omarmt.

Voorkomen
De club heeft in het verlengde van een regionaal initiatief besloten dat deze preventietraining ook gegeven moest worden aan mensen die daar eigenlijk nog niet voor in aanmerking komen, aldus de wethouder. “Bij de gemeente zijn we ontzettend voorstander van dingen voorkomen, want we hebben natuurlijk liever dat mensen hun val breken dan dat ze in het ziekenhuis terecht komen,” gaat Huijs verder. Dat laatste was voor haar precies de reden waarom ze graag zelf wilde ervaren wat het betekent om je val te breken.

Voorzorgsmaatregelen
De 90-jarige Nel van de Leur is één van de deelnemers aan de Zeker Bewegen Training. Ze kreeg de kans aangeboden om mee te doen en die grijpt ze met beide handen aan. “Ik heb in het verleden wel eens een valpartij gehad en mijn heup gebroken, maar dat is goed gekomen. Zo’n training lijkt me dus wel nuttig,” zo motiveert Nel haar deelname. Ze is niet bang dat het in de toekomst opnieuw fout gaat. “Nee, want ik let wel goed op en neem alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Verder leef ik toch nog gewoon mijn eigen leven.”

Fun
Leren vallen staat dus centraal, maar dat is niet het enige dat belangrijk is aan de trainingen, zegt Jhon. “Het enthousiasme en de wisselwerking zijn heel erg leuk, maar ontmoeten vinden we ook belangrijk. Het is natuurlijk ook een doelgroep die een grote kans heeft om te vereenzamen. Dat is ook de reden dat we heel bewust achteraf de tijd nemen om met elkaar een kop koffie te drinken, even na te babbelen en te lachen. We hebben allerlei dolletjes uitgehaald tijdens de lessen. Fun is heel erg belangrijk en fun en bewegen gaan heel goed samen.”

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Terugkijken: lintjesregen in Beesel en Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas hebben dit jaar zeven mensen een koninklijke onderscheiding gekregen. In...

Wethouder Roelofs noemt overvol stroomnet ‘bijzonder onwenselijke situatie’

In een nieuwe aflevering van Blik op Beesel is dinsdag wethouder Marcel Roelofs te gast. Hij vertelt...

Kennismaken met de Klimaatburgemeester van Beesel

Peggy Kuipers is namens de gemeente Beesel de Klimaatburgemeester. Deze functie, die volledig los st...

Gemeente Beesel zet mobiliteitsenquête uit

De gemeente Beesel zet een mobiliteitsenquête uit onder inwoners, ondernemers en bezoekers. De gemee...

Volgende stap voor woningbouwplannen Heijackerstraat in Beesel

Er zit schot in de plannen om woningen te bouwen aan de Heijackerstraat in Beesel. De gemeente laat ...

Gemeente Beesel schaft inkomenstoets op aanvraag WMO af

De gemeente Beesel gaat de inkomenstoets op de aanvraag voor WMO afschaffen. Dat gebeurde nadat er d...