Panningen, Netherlands

Kansrijke start voor jonge kinderen dankzij project

De eerste 1.000 dagen zijn cruciaal voor een kind. Daarin wordt bepaald welke kansen een kind op een gezond leven heeft. Met het project Kansrijke Start werken verloskundigen, gynaecologen, kraamzorg, GGD’en, gemeenten en de zorgverzekeraar samen.
Youri Buis | 3 november 2023 14:24 | Aangepast op 3 november 2023 14:24
Vragen en behoeften
De kinderen, maar ook de betrokken gezinnen staan tijdens het project centraal. “Die willen we de maximaal beste start geven die er mogelijk is. Er zijn gewoon mensen die extra steun en ondersteuning nodig hebben”, zegt Jurjen Scharten van Kansrijke Start. Het is niet altijd duidelijk welke vragen en behoeften de gezinnen hebben. Omdat het vaak gaat om meerdere vraagstukken, zijn er daarom ook meerdere partijen nodig om de gezinnen bij te staan. “Dat doen we door met elkaar de schouders eronder te zetten. Er is toch niets mooier dan een kind de beste start van zijn leven te geven?”, stelt Scharten.

Zorgpadentool
Om jonge ouders beter te kunnen begeleiden, is er een Zorgpadentool ontwikkeld. Op een speciale website kunnen de professionals rondom 17 thema's zien wat ouders kunnen doen. Denk hierbij aan iemand met een kinderwens, terwijl zijn of haar partner geen Nederlands paspoort heeft. Een professional, in dit voorbeeld een verloskundige, kan uitleggen hoe het paar zeker weet dat het verblijf van hun kind in Nederland straks goed geregeld is.

Professionals
De Zorgpadentool is voor de betrokken professionals een hulpmiddel om mensen of gezinnen met een hulpvraag van passend advies te voorzien. Het begrip ‘professionals’ geldt in de breedste zin van het woord. “Niet alleen op medisch vlak, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van maatschappelijk werk, buurtcoaches, sportcoaches en kinderdagverblijven”, legt Scharten uit. Deze professionals kunnen met de Zorgpadentool zien welke instanties er per gemeente verdere ondersteuning kunnen bieden.

Op de rit
De regio Noord-Limburg is een van de eerste in Nederland waarin er wordt samengewerkt op deze manier. Dat is nodig, want steeds meer jonge ouders hebben het lastig. Er zijn steeds meer gezinnen die niet kunnen rondkomen van het geld dat zij krijgen, en dat geldt ook voor mensen die werkzaam zijn. “Daar heeft een kind ook last van. Het is bewezen dat een kind met een slechte start, op latere leeftijd heel veel meer zorg nodig heeft om weer op de rit te komen. Hoe eerder we zorgen dat die op de rit komt, hoe minder zorg in de toekomst.”

Lees ook

Noord-Limburgse burgemeesters versterken strijd tegen ondermijning

De acht burgemeesters van Noord-Limburg hebben hun samenwerking in de strijd tegen ondermijning verd...

Gratis trein en bus voor kinderen in Limburg met Arriva

Kinderen in Limburg, tot en met elf jaar oud, kunnen later dit jaar gratis met het openbaar vervoer ...

Reuverse jongeren werken aan weerbaarheid tijdens speciaal project

De fysieke en mentale gezondheid van jongeren staat steeds meer onder druk. Om jongeren te helpen zi...

Gezinshuisouder Ans biedt kinderen perspectief in Driestroomhuis

In het Driestroomhuis in Helden kunnen kinderen terecht die om wat voor reden dan ook niet thuis kun...

Ruim honderd Meijelse kinderen schitteren in STARS

Ruim 100 kinderen van onder andere het jeugdorkest Meijel en Mekiko treden komend weekend op onder d...

Regio Deal: 10 miljoen euro voor versterking brede welvaart

De Regio Noord-Limburg ontvangt de komende jaren 10 miljoen euro van het Rijk om de brede welvaart o...