Panningen, Netherlands

Mason is de beste ‘Cyber Agent’ van Peel en Maas

Mason behaalde de meeste punten van allemaal en kreeg daarom een gouden speldje op de borst.
Meer dan ooit is het belangrijk om op een verstandige manier om te gaan met de gevaren van het internet. Dat kan best ingewikkeld zijn en daarom is er een speciaal lesprogramma voor kinderen in het leven geroepen: HackShield. Maandag werden in het Huis van de Gemeente de vier beste ‘Cyber Agents’ van Peel en Maas gehuldigd.
Youri Buis | 7 februari 2024 17:11 | Aangepast op 7 februari 2024 17:11
Bewustwording
Kinderen en jongeren zijn steeds vaker online actief en tegelijkertijd worden de gevaren groter. Door er samen over te praten en er spelenderwijs mee bezig te zijn, ontstaat er bij zowel kinderen als hun ouders meer bewustwording. “Het is een eenvoudige manier om kinderen daar toch mee in aanraking te laten komen en te leren hoe het is om gehackt, opgelicht of bedreigd te worden”, legt Femke den Teuling van Bibliotheek Maas en Peel uit. Samen met de gemeente maakt de bieb onderdeel uit van dit project. Tijdens de huldiging verzorgde de bibliotheek een presentatie en interactieve quiz.

Motor
In de bescherming tegen online gevaren zijn kinderen een belangrijke doelgroep. Niet alleen qua bewustwording, maar ook in het uitdragen van de geleerde lesstof. Omdat kinderen zelf beseffen waar het om gaat, zijn zij ook een motor om het weer richting hun ouders of grootouders uit te dragen. “Uiteindelijk zijn kinderen de toekomst en zijn zij ook degenen die daar op een mooie manier mee kunnen omgaan”, aldus Den Teuling.

Gouden speldje
Uiteindelijk wisten Mason, Jevin, Jayden en Dylan de meeste punten in de game te behalen, waardoor zij zich de beste Cyber Agents van Peel en Maas mogen noemen. Mason werd de grote winnaar en daarom kreeg hij uit handen van locoburgemeester Erik Nijssen een gouden speldje op de borst. “Ik vond het gewoon heel leuk!”, zegt een stralende winnaar na afloop van de huldiging. Mason houdt van gamen en dus werkt dit lesprogramma goed voor hem. “Ik heb geleerd hoe je hacken kunt tegengaan en wat je moet doen als het toch gebeurt.”

‘Niet iedereen vertrouwen’
Toch was dat niet het belangrijkste dat Mason van HackShield heeft opgestoken. “Dat is dat je in de onlinewereld altijd moet oppassen en dat je mensen niet altijd moet vertrouwen”, vertelt de beste ‘Cyber Agent’ van Peel en Maas. Voor volwassenen die de educatieve game ook willen spelen, is er minder goed nieuws. Het spel is alleen bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Lees ook

Ruim honderd Meijelse kinderen schitteren in STARS

Ruim 100 kinderen van onder andere het jeugdorkest Meijel en Mekiko treden komend weekend op onder d...

FIRST LEGO League strijkt neer in De Greswaren

Cultuurcentrum De Greswaren in Reuver was zaterdag gastheer van de Limburgse regiofinale van de FIRS...

Deze kids winnen de Kééj Knappe Kwéékmiddig

De Slokvotte en De Kwebbelkus hebben zondag de Kééj Knappe Kwéékmiddig gewonnen. In Meijel brachten ...

Kans op prijzen met Kerstbomenactie in Beesel

De Kerstbomenactie in Beesel gaat binnenkort van start. Met deze winactie maken kinderen kans op moo...

Kansrijke start voor jonge kinderen dankzij project

De eerste 1.000 dagen zijn cruciaal voor een kind. Daarin wordt bepaald welke kansen een kind op een...

IVN Helden organiseert weer natuurspeeldag in herfstvakantie

De jeugdwerkgroep van IVN Helden organiseert in de herfstvakantie weer een natuurspeeldag voor alle ...