Panningen, Netherlands

Kinderen benutten hun kracht op gelanceerd platform ‘De Force’

In het theater van DOK6 in Panningen werd dinsdag het platform ‘De Force’ gelanceerd. Steeds vaker ontstaat er bij veel leerkrachten de vraag naar handvatten voor kinderen om de weerbaarheid te vergroten. Cultuurmakers van Stichting Cultuurpad zijn daar met een creatieve bril mee aan de slag gegaan.
Youri Buis | 28 september 2023 09:16 | Aangepast op 28 september 2023 09:16
Code Rood
Ankie Rutten en Saartje Hoogland zijn twee cultuurmakers die zich bezig hebben gehouden met het creatieve proces. Het project begon ooit als expeditie genaamd ‘Code Rood’. “We wilden heel graag vanuit de kracht van het kind denken. Zo kwamen we op ‘De Force’ en zaten we al snel in een sterrenstelsel”, legt Hoogland uit.

Creatieve zwaai
Het platform is eigenlijk een ruimtereis waarbij de planeten uitdagingen zijn die kinderen tijdens hun reis tegenkomen. Er zijn acht planeten die allemaal staan voor een bepaald thema, bijvoorbeeld vriendschap en het vormen van een groep. Het platform is niet alleen voor kinderen bedoeld, vertelt Rutten. “Er is ook materiaal voor leerkrachten én voor ouders. Alle problemen zijn erg negatief en wij proberen die met een creatieve zwaai positief te maken. Ga uit van je eigen krachten. Kinderen hebben die, die hoeven ze alleen nog maar te onthullen”, zo zegt Rutten.

‘Tijd voor een missie’
De coronapandemie heeft duidelijk zijn weerslag gehad op het mentale welzijn van kinderen. Nog steeds zijn de gevolgen groot, zeker op het gebied van schoolveiligheid en sociale ontwikkeling. “Dat er gaten ontstaan in de sociale ontwikkeling, zeker op leeftijden waarop je bezig bent met jezelf en het onderzoeken van de onderlinge ontmoeting, wordt op scholen ook zo ervaren”, aldus Hoogland. Rutten: “De druk stijgt, de maatschappij verandert en de problematieken op school worden ook groter, hoe kinderen met elkaar omgaan. Wij vonden het dus tijd voor een missie”.

Groepsdruk-quiz en spoken word
Die missie is dus het platform ‘De Force’ geworden, welke op meer dan 70 scholen wordt gelanceerd met een compleet programma. De kinderen in DOK6, en verschillende klassen op afstand, speelden een quiz over groepsdruk en luisterden naar een spoken word. ‘De Force’ is te bezoeken via ikhebdeforce.nl.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Switch en DOK6 verzorgen koningsdagfeesten in Peel en Maas

Met koningsdag zullen er verschillende grote feesten zijn in de gemeente Peel en Maas. Zo ook bij Sw...

ZijActief met filmavond in DOK6 in Panningen

ZijActief staat op 9 april in onder andere DOK6 voor een filmavond. Ruim 800 vrouwen komen bijeen in...

Ruim honderd Meijelse kinderen schitteren in STARS

Ruim 100 kinderen van onder andere het jeugdorkest Meijel en Mekiko treden komend weekend op onder d...

Mason is de beste ‘Cyber Agent’ van Peel en Maas

Meer dan ooit is het belangrijk om op een verstandige manier om te gaan met de gevaren van het inter...

Deze kids winnen de Kééj Knappe Kwéékmiddig

De Slokvotte en De Kwebbelkus hebben zondag de Kééj Knappe Kwéékmiddig gewonnen. In Meijel brachten ...

Steven Kazàn & Jamie komen naar DOK6: “Veel zelfspot”

Goochelaar Steven Kazàn en zijn partner Jamie komen op 24 februari naar DOK6 in Panningen met hun th...