Panningen, Netherlands

Maatregelen tegen natuurbranden in de Heldense Bossen

In de Heldense Bossen worden maatregelen genomen om het risico op grote natuurbranden zo klein mogelijk te houden. Verschillende organisaties werken samen aan dit plan. Zo worden bluswatervoorzieningen verbeterd, wegen vrijgemaakt voor brandweerwagens en is er een extra vluchtweg aangelegd voor Camping Heldense Bossen. Ook worden bewoners en ondernemers in het gebied betrokken om samen de risico’s te verminderen.
De redactie | 19 september 2024 08:52 | Aangepast op 19 september 2024 08:52
De Heldense Bossen is een natuurgebied van 1800 hectare tussen Baarlo, Helden en Egchel. Naast de camping liggen er in het gebied ook woningen, bedrijven, restaurants en sportverenigingen. Uit onderzoek blijkt dat delen van het gebied een matig tot hoog risico op natuurbranden hebben. Dit, samen met de ervaringen van grote branden in onder andere de Peel, leidde tot het Natuurbrandmanagementplan voor de Heldense Bossen.

Brandveiligheid verbeteren
Burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas legt uit dat natuurbranden niet helemaal voorkomen kunnen worden. "Maar we kunnen wel de gevolgen beperken door samen te werken en maatregelen te nemen," zegt ze. Denk aan het snoeien van bomen om de wegen bereikbaar te houden voor de brandweer en het maken van ‘brandcompartimenten’, stukken bos die van elkaar zijn gescheiden om verspreiding van vuur tegen te gaan. Ook worden brandweerlieden beter getraind en voorzien van goede kaarten.

Betrokkenheid van bewoners en ondernemers
Naast de technische maatregelen worden bewoners en ondernemers actief betrokken. Ze ontvangen een kaart met tips om hun omgeving veiliger te maken, zoals het verwijderen van droge bladeren uit dakgoten en het snoeien van bomen. Er komt ook een bijeenkomst om in gesprek te gaan over brandveiligheid. Daarnaast willen de samenwerkende partijen afspraken maken met bosperceeleigenaren over het beheer van hun terreinen.

Vijfjarenplan
Het Natuurbrandmanagementplan Heldense Bossen is opgesteld door de Veiligheidsregio Limburg-Noord, de gemeente Peel en Maas, Bosbeheer en andere organisaties. Het plan loopt vijf jaar en elk jaar wordt gekeken of er extra maatregelen nodig zijn. Na deze periode wordt besloten hoe het plan verder gaat.

Lees meer over:

Helden|Heldense Bossen|

Lees ook

Grote kerkrazzia vandaag precies 80 jaar geleden

Het is vandaag 80 jaar geleden dat zich van de grootste rampen uit de geschiedenis van de streek vol...

Ook dit is Peel en Maas: Samen voor plezier en saamhorigheid bij KVW Helden

KVW Helden is al jarenlang een bron van plezier en verbondenheid voor zowel kinderen als vrijwillige...

Nieuw dak voor Heldense kerk

De leien op het dak van de Sint Lambertuskerk in Helden worden vervangen. Nadat er enkele jaren gele...

Rond snuffelen op drie campings in Peel en Maas

Peel en Maas heeft 31 campings, maar het merendeel van de inwoners is er nog nooit geweest. Daarom o...

Waar kwam zaterdag de harde knal vandaan?

Het is nog onduidelijk waar zaterdagavond een enorme knal vandaan kwam.

Vanavond in "Zomer in het Zuiden"

In een nieuwe aflevering van "Zomer in het Zuiden" zijn vrijdag Miek van Rens, Sabrina Stultiens en ...