Panningen, Netherlands

Maurice regelt de verkeersstromen in Beesel bij het Draaksteken

Iedere dag dat er een voorstelling van het Draaksteken plaatsvindt, wordt Beesel bezocht door zo’n 2.500 mensen. Dat staat min of meer gelijk aan het inwonersaantal van het dorp. De meeste toeschouwers komen met de auto. Maurice Francken probeert alle verkeersstromen in goede banen te leiden.
Youri Buis | 19 augustus 2023 11:22 | Aangepast op 19 augustus 2023 11:22
Hoofddoelen
Maurice vertelt dat er twee hoofddoelen zijn bij het regelen van het verkeer. Het zorgen voor de veiligheid van de bezoekers en inwoners, is het belangrijkste. “Er komen toch zo’n 2.500 bezoekers naar het Draaksteken toe, dus verkeerstechnisch heeft dat wel een impact. We doen er alles aan om die auto’s hier veilig op het terrein te krijgen, maar ook om de bezoekers veilig in het theater te krijgen. Anderzijds proberen we de inwoners die in de kern wonen, zo veel mogelijk te ontzien van parkeerhinder en overlast”, legt Maurice uit.

120 posities
De eerste bezoekers komen rond 19.00 uur het dorp binnen. Tijd voor Maurice om aan het werk te gaan. “We hebben iedere avond zo’n twintig verkeersregelaars op de parkeerplaatsen staan. Die hebben allemaal instructies nodig en die zijn per verkeersregelaar uitgewerkt”, zegt Maurice. Een simpele rekensom leert dat er dus voor alle shows bij elkaar veel mensen nodig zijn. “Als je gaat kijken naar het feit dat we zes voorstellingen hebben met elke avond twintig verkeersregelaars, dan zijn dat toch 120 posities die voor het Draaksteken ingevuld moeten worden”.

Tractoren
Op de avond van de eerste voorstelling had het Draaksteken te maken met flinke regenval. Dat zorgde voor een uitdaging, maar de noodscenario’s lagen klaar. “Als het drassig wordt op het parkeerterrein, gaan mensen zich vastrijden. We hebben op de achtergrond mensen met tractoren klaarstaan die komen helpen om de mensen eruit te trekken. Eigenlijk zijn we op de meeste scenario’s wel voorbereid”, aldus Maurice.

Fijn gevoel
Wat de grootste uitdaging is bij het regelen van het verkeer? “Je ziet dat het hele dorp in de ban is van het Draaksteken, iedereen draagt zijn steentje bij. Daarbij is verkeer iets wat echt achter de schermen plaatsvindt, maar het is wel belangrijk dat je weet wat er op je af gaat komen. Daardoor is het wel een fijn gevoel dat we er met z’n allen in Beesel een mooi feest van kunnen maken”, besluit Maurice. Zaterdag wordt de laatste voorstelling van 2023 opgevoerd. Als het weer een beetje meezit, kunnen Maurice en zijn collega’s terugkijken op een geslaagde editie van het Draaksteken.

Lees meer over:

Draaksteken|Verkeer|

Meest gelezen

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Panningse kapster stopt met zaak en gaat op reis

De redactie | 4 mrt 2024 14:56

Vrouw (20) vermist in Panningen

Youri Buis | 4 mrt 2024 21:48

Lees ook

Verkeerskussen in Reuver hebben niet het gewenste effect

De verkeerskussens die recentelijk geplaatst werden op de Mariastraat en Heerstraat in Reuver hebben...

Gratis af te halen: banner van het Draaksteken

Liefhebbers van het Draaksteken in Beesel hebben de kans om een uniek aandenken aan de uitvoering va...

Politiek en inwoners niet blij met nieuwe verkeersmaatregel in Reuver

De verkeerskussens die afgelopen weken zijn aangelegd in Reuver zorgen vooralsnog niet voor het gewe...

Geen aanpassingen aan kruising Maasbree

De gemeente Peel en Maas heeft in een brief gereageerd op de klachten van inwoners over de verkeersv...

Aantal verkeersongevallen toegenomen in Limburg

Het aantal verkeersongevallen in Limburg is flink toegenomen. In 2022 waren er 5,3 procent meer onge...

Terugkijken: Het jaar van de Draak

In het jaar van het Draaksteken kijkt Omroep P&M terug op het jaar van het grote openluchtspektakel....