Panningen, Netherlands

Minister van Onderwijs brengt bezoek aan Jumbo Panningen

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (rechts) in gesprek met Joris, één van de Jumbo-medewerkers met een grotere begeleidingsbehoefte.
Een bijzonder bezoek in de Jumbo in Panningen. Minister Robbert Dijkgraaf van onderwijs bezocht de supermarkt. Niet om boodschappen te doen, maar om te kijken hoe de school jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt om hun diploma of praktijkcertificaat te laten behalen.
Youri Buis | 27 november 2023 19:05 | Aangepast op 27 november 2023 19:05
Nummer één
De Jumbo in Panningen is het beste leerbedrijf van Nederland. De minister was blij om in de supermarkt te gast te zijn. “Ik vond het echt een van mijn meest inspirerende bezoeken. Het is gewoon heel mooi om te zien hoe een leerbedrijf zich zo ontfermt over leerlingen en studenten. Hoe zij jonge mensen echt een mogelijkheid bieden voor hun eerste baan en eerste werkervaring en hoe zij dat ook echt als team doen”, zo had Dijkgraaf na afloop van zijn bezoek lovende woorden over voor de Jumbo. “Er zijn meer dan 250.000 leerbedrijven in Nederland. Het is niet niets om daar nummer één van te worden.”

Puzzelstukjes
Joris is een van de medewerkers met een grotere begeleidingsbehoefte. Inmiddels heeft hij zijn plek gevonden en werkt hij met veel plezier bij het bedrijf. Vaak wordt hij als voorbeeld genoemd. “Dat vind ik wel leuk”, vertelt hij. Minister Dijkgraaf heeft met eigen ogen gezien hoe Joris wordt begeleid. “Wat me opviel, zijn niet alleen de twee bevlogen leidinggevenden, maar iedereen die hier werkt en ook de studenten zelf. Eigenlijk komen alle puzzelstukjes hier heel goed bij elkaar en dat laat gewoon zien hoe er uiteindelijk voor iedereen plek is in onze samenleving.”

“Het laat zien dat je een groot hart voor het onderwijs ook kunt combineren met een heel succesvol bedrijf”, vervolgt Dijkgraaf. “Want volgens mij is dit bedrijf ook zo succesvol omdat de mensen hier de interactie hebben met de jonge mensen. Ze voelen zich heel welkom en dat is een soort boodschap die ik wel door heel Nederland zou willen uitdragen.”

Mogelijkheden
Het was niet de eerste keer dat Dijkgraaf met de eigenaren van de Jumbo sprak. Eerder dit jaar reikte hij de prijs voor beste leerbedrijf uit aan Harald en Ilse van Beek. Het bedrijf krijgt bij de begeleiding van de jongeren hulp van de gemeente, voortgezet speciaal onderwijs en twee vaste jobcoaches. Harald van Beek van Jumbo Panningen sprak uitgebreid met de onderwijsminister, leidde hem rond en gaf hem een specifieke boodschap mee. “Dat je moet denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Kijk naar wat mensen wél kunnen en focus niet te veel op wat zij niet kunnen”, aldus de ondernemer.

Kansen krijgen
Joris is blij met zijn werk bij de Jumbo. Hij heeft er veel nieuwe vrienden gemaakt. “In het begin ken je niet iedereen, maar als hier langer bent, ga je meer mensen kennen.” Ook Ilona, die inmiddels al vijf jaar bij de Jumbo werkt, is blij met de kansen die ze heeft gekregen. Ze hoopt dat meerdere bedrijven volgen. “Dat mensen met een beperking dadelijk meer kansen krijgen. Dat vind ik gewoon belangrijk”, zegt ze. De Jumbo van Harald en Ilse van Beek is goed op weg. “We hebben er het afgelopen half jaar hard aan gewerkt om die ‘olievlek’ groter te maken. We hebben veel collega-ondernemers gesproken en ons verhaal verteld. We hopen echt dat dat zijn vruchten gaat afwerpen”, besluit Harald.

Meest gelezen

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Lees ook

Jumbo Panningen opnieuw genomineerd voor prijs

Jumbo Harald en Ilse van Beek in Panningen is genomineerd voor de Cedris Waarderingsprijs. Deze prij...

Harald en Ilse van Beek openen nieuwe winkel in Panningen

Harald en Ilse van Beek, ondernemers van Jumbo Panningen, openen op donderdag 1 februari hun nieuwe ...

Jumbo-eigenaren Panningen prinselijk duo in Westerhoven

Het prinselijk duo in Westerhoven heeft een Pannings tintje. De eigenaren van het Jumbo filiaal in P...

Carnavalsverenigingen sturen open brief aan minister Dijkgraaf

De Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge Limburg (SLV Limburg) heeft een open brief gestuurd...

Minister bezoekt projecten in regio voor gezondere toekomst

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft maandag een bezoek gebracht aan Noord-Limbur...

Jumbo Panningen gekozen tot beste leerbedrijf van Nederland

Jumbo Panningen is maandagavond gekozen tot beste leerbedrijf van Nederland. Het publiek gaf de onde...