Panningen, Netherlands

Carnavalsverenigingen sturen open brief aan minister Dijkgraaf

De Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge Limburg (SLV Limburg) heeft een open brief gestuurd naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bart Maes, president van SLV Limburg, richt zich namens de vereniging aan minister Robbert Dijkgraaf.
De redactie | 19 mei 2023 13:19 | Aangepast op 19 mei 2023 13:19
De brief is gepubliceerd op de website van SLV Limburg. Reden van de brief is de eindtoets voor basisscholen die komend jaar gelijktijdig met de start van de Vastelaovend gepland staat, namelijk in februari. Ook binnen en buiten de schoolomgeving worden er diversie carnavalsactiviteiten georganiseerd. Met name de oudste groep basisschoolleerlingen zijn sterk betrokken bij carnaval.

“Het ministerie heeft scholen geïnformeerd dat ze 'het evenement' carnaval maar moeten verplaatsen. Maar, beste Minister, carnaval is géén evenement! Carnaval of beter gezegd vastelaovend is dynamisch immaterieel erfgoed; liedjes, verhalen, dialecten, rituelen, gebruiken en tradities,” zo begint Bart Maes de brief. “Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving. Het wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het is de schakel tussen heden, verleden en toekomst,” vervolgt hij.

Verder schrijft Maes: “Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. Immaterieel erfgoed is een levende en dynamische vorm van erfgoed, die zich aanpast aan en mee verandert met de tijd.”

De brief eindigt met een duidelijke boodschap. “Wij vragen de Minister dat het ministerie carnaval niet meer als evenement aanmerkt en beschouwen dit als een eenmalig omissie van de beleidsmakers,” zo valt te lezen.

Meest gelezen

Voetbalclubs in rouw na overlijden Egchelse

De redactie | 24 mei 2023 14:47

De Vermaekerij krijgt nieuwe bedrijfsleiders

De redactie | 23 mei 2023 09:21

Politie zoekt getuigen van mishandeling in Helden

De redactie | 26 mei 2023 22:04

Lees ook

Minister bezoekt projecten in regio voor gezondere toekomst

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft maandag een bezoek gebracht aan Noord-Limbur...