Panningen, Netherlands

Oostappen Groep in overtreding: dit is de stand van zaken

Waarschuwingen, dwangsommen en rechterlijke procedures. Realityster Peter Gillis is vaak negatief in het nieuws. Een van de parken van de eigenaar van Oostappen Groep ligt in Baarlo. De gemeente en de parkeigenaar zitten niet op één lijn.
De redactie | 13 maart 2024 12:05 | Aangepast op 13 maart 2024 12:05
Een van de heikele thema's zijn de huisvesting van arbeidsmigranten en permanente bewoning op het park. Dat is niet toegestaan op De Berckt. Daarvoor werd het park al meerdere malen beboet.

Overtreding
Omdat het vakantiepark van Peter Gillis in overtreding bleef, heeft de gemeente Peel en Maas het dwangsombedrag voor Oostappen vorig jaar februari verhoogd. Wanneer de gemeente constateert dat het vakantiepark zich niet aan de regels houdt, moet het bedrijf van Peter Gillis € 300.000 betalen. Dat gebeurt tot een maximum bedrag van € 1,2 miljoen euro. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er dwangsomcontroles plaatsvinden. Er is momenteel nog geen dwangsom opgelegd.

Dwangsom
In 2020 legde de gemeente al een dwangsom op, vanwege het huisvesten van arbeidsmigranten op Oostappen Vakantiepark De Berckt. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. De bestemming is namelijk recreatie. In 2022 is bij meerdere controles gebleken dat er arbeidsmigranten op het vakantiepark verbleven en zijn bedragen opgelegd tot een maximum bedrag van € 1 miljoen euro. Het college heeft het besluit genomen om deze dwangsom in te vorderen. Tegen dit invorderingsbesluit heeft Oostappen Vakantiepark De Berckt bezwaar gemaakt en vervolgens beroep ingesteld bij de rechtbank. Dit beroep werd te laat door Gillis ingediend. Daarom heeft de rechtbank het beroepschrift niet-ontvankelijk verklaard. De rechter gaat het dan ook niet inhoudelijk behandelen. Tegen dit besluit heeft Vakantiepark De Berckt verzet ingesteld bij de Rechtbank. Dit verzetschrift is nog in behandeling.

Ingetrokken
In oktober 2023 zijn de horecavergunningen voor de horeca op het vakantiepark ingetrokken. Tegen dit besluit heeft Oostappen ook bezwaar ingediend. Dit bezwaarschrift is momenteel ook in behandeling.

APV
In de gemeente Peel en Maas is een verplichting opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dat voor het exploiteren van een camping of vakantiepark een exploitatievergunning verplicht is. Oostappen Vakantiepark De Berckt heeft een aanvraag exploitatievergunning ingediend. Deze aanvraag is in behandeling en wordt getoetst aan de geldende wet- en regelgeving. Een bibob-toets maakt hier onderdeel van uit. Er is nog geen besluit genomen op de vergunningaanvraag.

Verkoop
En zo wankelt het park van Peter Gillis. Vorige week werd bekend dat hij op het punt staat om zijn parken te verkopen. Maar een nieuwe investeerder zal wel twee keer achter zijn oren krabben met de wetenschap dat er veel werk aan de winkel is bij het Baarlose vakantiepark.

Lees meer over:

Oostappen Groep|

Lees ook

Gillis stopt: nieuwe eigenaar voor De Berckt

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen vakantieparken, dat heeft hij donderdag bekend...

''Gillis in gesprek voor overname Oostappen Groep''

Peter Gillis van de Oostappen Groep is volgens Omroep Brabant in gesprek met een partij die al zijn ...

Permanente bewoners De Berckt moeten per direct park verlaten

Vakantiepark De Berckt in Baarlo heeft maandag de permanente bewoners gevraagd per direct het park t...

Geen omgevingsvergunning voor Oostappen Groep

Gemeente Peel en Maas weigert een omgevingsvergunning af te geven, die is aangevraagd door Oostappen...