Panningen, Netherlands

Renovaties van woningen in Panningen

Aan de Schout van Merwijckstraat, Schout van Daelenstraat, Schout van der Voortstraat en de Schoutenring worden 42 woningen onder handen genomen. Met name de buitenzijde van de woningen wordt flink gemoderniseerd, voornamelijk ingegeven door de isolatie-opgave die er is.
Youri Buis | 19 juni 2023 19:30 | Aangepast op 19 juni 2023 16:30
Vloerisolatie
De woningen - appartementen - zijn onderverdeeld in 21 koopwoningen en 21 huurwoningen. Aan de renovaties zijn grondige voorbereidingen voorafgegaan. De bewoners werden middels rondetafelgesprekken geïnformeerd. Er worden onder meer nieuwe ramen en kozijnen geplaatst en het dak wordt gerenoveerd. Daar blijft het niet bij, vertelt aannemer Thomas Swinkels. “We gaan ook de vloer isoleren. Daarmee creëren we ook heel veel isolatiewaarde voor de woningen. Daarnaast plaatsen we er ook een nieuw luifeltje op.”

Voordeliger uit
Iedere woning maakt deel uit van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Vooral duurzaamheid staat bij deze renovaties centraal. “We komen in aanmerking voor subsidie. Dat maakt het nog aantrekkelijker om te gaan verduurzamen. Ze proberen het pand zo aan te pakken dat er de komende twintig jaar zo min mogelijk onderhoud nodig is, waardoor de onderhoudskosten dus omlaag gaan,” legt technisch manager Bram Bouten uit. Omdat er een financiering is aangegaan, zullen de kosten iets stijgen. Onder aan de streep zouden de bewoners juist voordeliger uit moeten zijn. “Omdat ze lagere energiekosten en minder onderhoud hebben,” vervolgt Bouten.

Geen huurverhoging
Vooral voor de huurders is er goed nieuws, zegt Wiljo Straten van Wonen Limburg. “Wij hebben ervoor gekozen om geen huurverhoging bij de huurders in rekening te brengen. Dat betekent dat onze huurders nu een heel mooi opgeknapt appartement krijgen, met een nieuw dak en nieuwe kozijnen, en ze krijgen daar geen huurverhoging voor. Dat is op zichzelf dus heel mooi voor onze huurders,” aldus Straten. Hoe hoog de stijging voor de kopers is kan Straten niet exact zeggen, maar de verwachting is dat dit tussen de 50 en 60 euro per maand bedraagt. “Maar dat ligt er ook aan of je een boven- of benedenwoning hebt. Dat heeft te maken met de grootte van het appartement.”

Vliesjasjes
Er heerst veel optimisme in de wijk, ook onder de bewoners. Het is een project van de lange adem, dus het geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld. Inge Bouten woont al 18 jaar in haar appartement en ze is blij dat de renovatie een feit is. “Ik heb eigenlijk gewoon een nieuw huis, wie had dat gedacht?”, zegt Inge opgetogen. Niet veel later stipt ze haar voordelen van de ingrijpende renovaties aan, terwijl ze wijst naar haar woning op de hoek van de straat. “Ik ga erop vooruit met mijn energiekosten. Ik woon dáár, dus ik waaide nog wel eens weg met mijn twee vliesjasjes op de bank. Ik vind het helemaal top wat hier gebeurt, zeker ook van Wonen Limburg,” besluit Inge.

Nu al genieten
Het streven is om de renovaties in november van dit jaar af te hebben. Voor sommige bewoners is het wachten al voorbij, daar zijn de renovaties afgerond. Over het algemeen tot grote tevredenheid, laat bewoner Jan Tulmans blijken. “Ze zijn nu al aan het genieten!”, zegt hij resoluut. “De mensen zijn er echt tevreden over, ook hoe het is afgewerkt en zo. Ze werken ook allemaal goed mee, de bewoners en aannemer werken veel samen. Het is ook belangrijk dat dat gebeurt,” vindt Jan, die zelf ook tevreden is. “Met alle bewoners en betrokkenen willen we nog een keer bij elkaar komen om te evalueren. Als andere mensen tevreden zijn, ben ik dat ook!”

Lees meer over:

Renovaties|Panningen|Woningen|

Lees ook

Jongeren maken kennis met cultuur tijdens FIK Festival

De eerste editie van het Festival in Kepèl in Panningen is succesvol en zonnig verlopen. Culturele p...

Minste leegstaande huizen in Peel en Maas

In de gemeente Peel en Maas staan procentueel gezien de minste leegstaande huizen van Limburg. Dat b...

Zonnige eerste editie van het FIK Festival in Panningen

De eerste editie van het FIK Festival in Panningen is succesvol en zonnig verlopen. Culturele partij...

Festival voor jongeren in Panningen

Panningen staat vandaag in het teken van het FIK-Festival. Op verschillende plekken zijn er activite...

Bouwen in Peel en Maas kan zo goed als risicoloos

De bouw van woningen en kantoren in de gemeente Peel en Maas kan bijna zonder enige bijkomende gevar...

Terugkijken: Dodenherdenking 2024 bij het Everlo-monument

Tijdens Dodenherdenking werd er op verschillende plekken in Peel en Maas stilgestaan bij de oorlogss...