Panningen, Netherlands

Speciale uitzending ter nagedachtenis aan Ann Philipsen

Ann Philipsen.
Vanwege het overlijden van Ann Philipsen (74) zendt Omroep P&M dinsdagavond een ingelaste talkshow uit. Collega’s en bekenden halen aan tafel bij presentator Pascal Meyer herinneringen op aan de culturele duizendpoot.
De redactie | 30 april 2024 15:19 | Aangepast op 30 april 2024 15:19
Zondag werd bekend dat Ann Philipsen op 74-jarige leeftijd is overleden. Ze was schrijfster, regisseur, actrice, kunstenares en spreker. Ook zat ze in de Heldense gemeenteraad. Joep Verbugt, Miriam Schoonderwoerd, Raf Janssen en Hanneke van Horen vertellen in de speciale uitzending op P&M hoe Philipsen als collega, maar vooral als mens, indruk op hen maakte.

Zeer ingrijpend
Philipsen heeft veel meegemaakt. Een groot deel van haar leven stond in het teken van leed en verdriet, weet ook zorgbestuurder Joep Verbugt. “Tegelijkertijd was het ook iemand die niet bij de pakken neerzat en zich op allerlei manieren probeerde te ontwikkelen.” Philipsen trouwde op haar negentiende, maar haar man stierf tien jaar later aan een hartstilstand. Ze bleef achter met drie kinderen. “Dat was een enorme schok, zeer ingrijpend”, aldus Verbugt.

Dörper woorden
Verbugt en Philipsen werkten veel samen om de DörperRevue nieuw leven in te blazen. Een poos later stonden ze samen op het podium om een voorstelling op te voeren die Philipsen had geschreven en zou regisseren. “We hadden de gewoonte om met z’n vijven bij elkaar te gaan zitten en te brainstormen. Het verhaal dat ontstond, zette Ann heel mooi op papier”, zo duidt Verbugt de schrijfster Ann Philipsen. “Ze was ook heel gevoelig voor oude Dörper woorden, daar had ze altijd een speciale plek voor. Het liefst schreef ze die smeuïg aan elkaar.”

Consequent en duidelijk
Als productieleider van musicals weet Miriam Schoonderwoerd als geen ander wat voor regisseur Philipsen was. “Heel consequent, heel duidelijk ook. Ze wist precies hoe ze het wilde. In het begin mengde ze zich echt in alles, ze moest echt wel leren dat er verschillende ploegen en disciplines waren”, vertelt Schoonderwoerd. Het bleef niet bij alleen een zakelijke relatie, want er ontstond een vriendschap. “Ann kon ook echt zeggen dat ze van je hield of blij met je was.”

Mens van de mensen
Uitdagingen ging Philipsen nooit uit de weg. Zo werd ze in 1982 voor de PPR verkozen in de Heldense gemeenteraad. In 2002 werd ze opnieuw verkozen in de raad. Samen met Raf Janssen ging ze de gemeenteraad in namens GroenLinks. “Ann was iemand die buitengewoon naar het gewone zocht”, zegt Janssen 22 jaar later. “Ze wilde gewoon leven. Ze zocht naar het gewone in mensen en door dat zo te beschrijven, maakte ze dat bijzonder.” Volgens Janssen gaf Philipsen ook in de politiek voorrang aan het vertellen van verhalen. “Ann was niet van beleid en moeilijke stukken. Ann was de mens van de mensen”, verklaart hij emotioneel.

Niet mooi, maar echt
Kunstenares en toneelspeelster Hanneke van Horen, tevens eigenaresse van Gipa Kunsthal, werd door Philipsen op weg geholpen in de toneelwereld. Ze trok de stoute schoenen aan en vroeg Philipsen om advies. “Ze vroeg of ik nog even geduld kon hebben, maar een half jaar later belde ze op. Ze had een monoloog geschreven en vroeg of ik die wilde opvoeren”, vertelt Van Horen. Twaalf voorstellingen later stapte ze met zelfvertrouwen en nieuwe ervaringen van het podium. “Het hoefde niet mooi te zijn, het moest écht zijn. Dat is eigenlijk ook hoe ik altijd met Ann heb gewerkt: er moest iets echts in zitten.”

Dialect
Ambassadeur van het Heldens dialect, zo kon Ann Philipsen met recht worden genoemd. Gaandeweg de talkshow, als de terugblikken gepaard gaan met loskomende emoties, verandert de voertaal langzaam maar zeker van het algemeen beschaafd Nederlands naar het dialect. “Dat kan bijna niet anders. Ann wás dialect”, aldus Raf Janssen. De ingelaste uitzending is dinsdagavond vanaf 18.00 uur te zien op P&M TV, direct na het nieuws in P&M Vandaag. De uitzending is al online te bekijken.

Meest gelezen

Hoveniersbedrijf uit Maasbree gaat uitbreiden

Jari Janssen | 13 mei 2024 13:45

Marc Demandt wordt nieuwe rector van Het Bouwens

De redactie | 15 mei 2024 14:23

Voetbaluitslagen: Helden kampioen in vierde klasse

De redactie | 12 mei 2024 22:45

Lees ook

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

Onder grote belangstelling is zaterdag afscheid genomen van Ann Philipsen. De culturele duizendpoot ...

Uitvaart Ann Philipsen zaterdag te volgen bij DOK6

De uitvaart van Ann Philipsen (74) vindt komende zaterdag plaats in het crematorium in Baexem. Mense...

Ann Philipsen overleden

Ann Philipsen (74) is overleden. De Heldense was een duizendpoot op cultureel gebied. Ze was schrijf...

Oud-burgemeester voormalige gemeente Helden overleden

Ben Schellekens, oud-burgemeester van de voormalige gemeente Helden, is overleden. Hij werd 86 jaar.

In memoriam: Leo van Crooy

Vrijdag bereikte Omroep P&M het bericht dat voormalig medewerker Leo van Crooy is overleden. De Pann...

Bekerfinale Bevo live op Omroep P&M

Omroep P&M zendt zaterdagmiddag de bekerfinale van Bevo Hc live uit op tv. De Panningse ploeg speelt...