Panningen, Netherlands

Tientallen reacties op uitbreidingsplan Egchels varkensbedrijf

Als het aan zo’n vijftig particulieren en vier milieuorganisaties ligt, mag de uitbreiding van de varkensstallen in Egchel niet doorgaan. Dat hebben zij de gemeenteraad verzocht in reacties op het ontwerpplan en de milieueffectrapportage (MER).
Youri Buis | 23 november 2023 16:59 | Aangepast op 23 november 2023 16:59
Beloftes
De varkenshouder wil uitbreiden naar ruim 38.000 dieren, wat neerkomt op negen extra stallen. Dat betekent een verzesvoudiging van het aantal dieren dat eigenaar Rutten Holding B.V. nu mag houden op De Horsten. Hier is veel weerstand tegen het uitbreidingsplan. Een kleine vijftig particulieren dienden een zienswijze in, waarvan één is ondertekend door veertig inwoners van Egchel. Ook verschillende dieren- en milieuorganisaties maakten de afgelopen maanden bezwaar tegen het plan. Zij wijzen vooral naar beloftes die het college heeft gemaakt tegenover de ondernemer. De organisaties benadrukken dat de raad niet verplicht is om aan die beloftes mee te werken.

Uitdagen
Studiegroep Leudal schrijft in haar zienswijze dat de gemeenteraad zich niet hoeft te houden aan die beloftes. Werkgroep Behoud de Peel is van mening dat er in het ontwerpplan geen sprake is van goede ruimtelijke ordening en heeft het ook over de doelstellingen om tot stikstofreductie te komen. Daar heeft Natuur en Milieu Limburg het ook over, net als over het “uitdagen” van de raad “om het nieuwe bestemmingsplan te weigeren.”

Wetgeving
Dierenstichting Animal Rights legt de nadruk op de dierenwet. Die gaat binnenkort op de schop, waardoor het verboden wordt om dieren in kooien op elkaar te proppen. Dat maakt volgens de stichting dat “het uitbreiden van het varkensbedrijf in Egchel geen toekomst heeft.” Een inwoner van Meijel is het daarmee eens. Deze persoon draagt als argument tegen de uitbreiding ook de veiligheidsrisico’s aan, en geeft als voorbeeld dieren die omkomen bij stalbranden en uitbraak van ziekten onder de dieren. Een inwoner van Egchel begrijpt niet dat dergelijke uitbreidingen überhaupt nog mogelijk zijn en wijst naar de gemeente Nederweert. “Onlangs heeft die gemeente aangekondigd over te gaan naar een grondige aanpak om de slechte luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van fijnstof terug te brengen.”

Hoogspanningsverbinding
Naast de dieren- en milieuorganisaties en vijftig particulieren, hebben ook Waterschap Limburg en energiebedrijf TenneT gereageerd. Het Waterschap vindt dat ‘Plan De Horsten’ nog niet voldoet en adviseert de raad om bij nieuwe ontwikkelingen het plangebied klimaatneutraal/adaptief in te richten. TenneT schrijft in haar zienswijze dat er in het bestemmingplan “onvoldoende rekening is gehouden met de bescherming van de belangen van de hoogspanningsverbinding.” Het bedrijf wil graag de regie krijgen en houden over het gebied en de positioneringen van de verbinding.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Opkikker ambassadeurs uit Egchel krijgen speciale onderscheiding

Hayley en Jason uit Egchel hebben zaterdag op de speciale Ambassadeursdag van Stichting Opkikker een...

Judoka’s grote winnaars bij Sportgala Peel en Maas

Judoka Mark van Dijk uit Egchel heeft vrijdagavond de gemeentelijke sporttrofee van Peel en Maas ont...

Kersten wint Grote Prijs in Spanje

Lars Kersten heeft zijn eerste Grote Prijs op zijn naam geschreven. Met Viola sprong de Egchelse spr...

Experiment in Egchel: oranje zonnepanelen wekken meer stroom op

Zonnepanelen voorzien van oranje filters wekken meer stroom op dan zonder deze oranje kleur. Dat bli...

Brand in Egchelse woning

In een woning in Egchel is dinsdagavond brand uitgebroken.

Raad buigt zich pas eind van het jaar over uitbreiding Egchelse stallen

De besluitvorming over de uitbreiding van een varkenshouderij met 25.000 varkens in Egchel loopt ver...