Panningen, Netherlands

Vernieuwd muziekonderwijs voor basisscholen in Peel en Maas

Op twaalf basisscholen in Peel en Maas wordt sinds maandag een vernieuwde vorm van muziekonderwijs gegeven. Co. de Cultuurontwikkelaar, dat gespecialiseerd is in muziekonderwijs, heeft samen met acht muziekdocenten een lesprogramma samengesteld.
Youri Buis | 26 september 2023 16:31 | Aangepast op 26 september 2023 16:31
Disciplines
Dorrie Besouw is één van de acht muziekdocenten die bij dit project betrokken zijn. Zij legt uit dat de verschillende disciplines van muziek –zingen, met notaties omgaan, componeren, improviseren, etc. – moeten terugkomen in het lesprogramma. “We bekijken goed hoe we die aspecten allemaal bij elkaar kunnen brengen, en ook hoe we ervoor zorgen dat kinderen met zo veel mogelijk bagage op de basisschool in aanraking komen”, vervolgt Besouw.

‘Waardevolle aanvulling’
IKC De Kemp in Egchel is één van de twaalf basisscholen die gebruikmaken van het vernieuwde muziekonderwijs. Het belang is in meerdere opzichten groot, zegt directeur Nicole Litjens. “Muziek legt verbindingen in de hersenen, dus hoe mooi is het om dat op een enthousiaste, speelse en leuke manier onder schooltijd al gestalte te geven?”, concludeert ze. Litjens is blij dat het muziekonderwijs onderdeel uitmaakt van IKC De Kemp. “Het is vaak ook een stukje ontspanning, net wat anders dan taal en rekenen. Het is een hele waardevolle aanvulling voor ons lesprogramma”.

Doorgaande leerlijn
Co. de Cultuurontwikkelaar werkt samen met diverse onderwijsstichtingen, waaronder Stichting Prisma. Voorzitter Dave Huntjens van Prisma is verheugd over de inzet van vakdocenten in het muziekonderwijs. “Die geven nu op bijna alle basisscholen in Peel en Maas wekelijks muziekles aan alle leerlingen. Dat betekent ook dat er een doorgaande leerlijn komt. Kinderen van groep 1 tot en met groep 8 krijgen nu een aanbod dat afgestemd is, dus dat is wel heel mooi”, legt Hutjens uit.

Gezonde generatie
Naast de onderwijsstichtingen wordt dit project ook gesteund door de samenwerkende muziekverenigingen in Peel en Maas en de gemeente. “We geven iets meer subsidie omdat er nu een heel mooi plan ligt, dat gaat starten op bijna alle scholen”, zegt wethouder Machteld Beukema van de gemeente Peel en Maas. Ze denkt daarbij ook aan kinderen die het thuis wat minder breed hebben. “Het is superbelangrijk dat ook zij nu iedere week muziekonderwijs hebben. Als je kijkt hoe blij ze hier op het schoolplein staan met de Beuzelband… het is voor hun gezondheid belangrijk, voor de ontspanning. Kinderen moeten al zo veel, dus met muziek gaan we volgens mij een hele gezonde generatie tegemoet”.

Beuzelband
De aftrap van het vernieuwde muziekonderwijs werd bij IKC De Kemp muzikaal omlijst met een feestelijk optreden van de Beuzelband. Dat het schitteren op een podium er al goed in zit bij de leerlingen, wordt al snel duidelijk tijdens de Beuzelshake.

Meest gelezen

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Lees ook

Kasteel de Keverberg heeft structureel extra geld nodig om overeind te blijven

Er moet structureel geld bij om Kasteel de Keverberg in Kessel overeind te houden. Anders is het fai...

Aanmeerplekken voor veerboten zwaarder beschadigd dan gedacht

De aanmeerplekken voor veerboten in Noord-Limburg zijn dusdanig zwaar beschadigd, dat het steeds moe...

Vernieuwbouw voor Egchelse school goedgekeurd

De kinderen in Egchel kunnen over een paar jaar naar een school die vernieuwd is. De raad gaf donde...

Geen prijs voor Peel en Maas tijdens Kinjer-OLS

Het is basisschool De Kwir uit Neer voor de vierde keer gelukt om het Kinjer-OLS te winnen. Voor sch...

Gemeente wil regeling woon- en kavelsplitsing aanpassen

De gemeente Peel en Maas wil verder met de regeling voor woning- en kavelsplitsing. Wel worden er pl...

Peel en Maas wil paspoorten gaan bezorgen

De gemeente wil in 2025 een proef starten met het thuisbezorgen van paspoorten, identiteitskaarten, ...