Panningen, Netherlands

D66 verder zonder Beukema: “Snel op zoek naar iets nieuws”

Machteld Beukema.
Met het vertrek van Machteld Beukema uit de politiek verliest Peel en Maas een betrokken wethouder. De wethouder kondigde donderdag haar vertrek aan.
De redactie | 4 januari 2024 19:14 | Aangepast op 4 januari 2024 19:14
Onbekend
Beukema was eerder werkzaam bij de GGD in Zuid-Limburg als hoofd van Veilig Thuis. Bij de  gemeenteraadsverkiezingen in 2022 was ze in de gemeente Venlo verkiesbaar. Toen D66 in het college kwam, werd Beukema gevraagd om wethouder te worden. Ze was onbekend voor Peel en Maas en de gemeente voor haar. “Ik heb natuurlijk een klein inkijkje gehad omdat we over het coalitieakkoord hebben gesproken. Maar ik weet nog lang niet alles, dat ga ik allemaal ontdekken”, zei ze bij haar aanstelling.

Gebrek aan steun
Het is niet één moment dat voor Beukema bepalend is geweest. Wel voelde ze een gebrek aan steun. ”Ik ben iemand die een hele directe bestuursstijl heeft. Ik sta met twee benen in de maatschappij, ik hoor en zie daar dingen. Ik vind dat we de onderwerpen die daarbuiten spelen, in het Huis van de Gemeente iets steviger bespreekbaar zouden kunnen maken”, aldus de voormalig wethouder tegenover Omroep P&M.

Buikgevoel
Volgens Beukema zijn er geen specifieke thema’s die haar hebben doen besluiten om ermee te stoppen. “Het is meer het gevoel, een buikgevoel. Hoe je als team samenwerkt en hoe je dingen evalueert”, vertelt ze. Voorbeelden noemen wil ze niet. “Als bestuurder is het denk ik ook een buikgevoel. Dat je denkt, van: als ik zo zou willen werken en ik sta daar wat meer alleen in, dan doe je er ook verstandig aan om meer voor jezelf te kiezen.”

Dossiers
Beukema kreeg te maken met dossiers rondom de huisvesting van scholen, zoals het nieuwe onderkomen van De School in Maasbree. Een nieuwe locatie was beoogd op het Meuleveld. Vlak voor de raadsvergadering gaf scholenkoepel Kerobei van De Violier aan dat er ruimte zou zijn op de school aan het Kennedyplein. In het najaar loodste ze nog een voorstel voor tijdelijke huisvesting van het Buurtcollege door de raad. Dat gaat zich tijdelijk vestigen op het voetbalterrein van Egchel.

De voornemen om de molen in Kessel te verplaatsen, viel ook onder haar portefeuille. Hoewel het college voorstander was om de molen te verplaatsen, vond de raad dat er onvoldoende informatie was. Het agendapunt werd van de agenda gehaald en Beukema kreeg de opdracht om meer onderzoek te doen.

Verbazing
Het vertrek van de Venlose politica komt voor haar collega’s John Timmermans (CDA) en Sander Janssen (Lokaal Peel en Maas) als donderslag bij heldere hemel. “Verrast, verbaasd, jammer...”, zegt Timmermans. Hij vervolgt: “Mevrouw Beukema is toch een kundige wethouder op haar portefeuille, maar het is haar besluit. Ik ken niet alle details, maar het verraste me wel.” Ook Janssen zag het niet aankomen. Hetzelfde geldt voor de keuze van D66 om uit de coaltie te stappen. “Die keuze begrijp ik niet. Als je het als partij hebt over een nieuwe bestuurscultuur, had ik op z’n minst verwacht dat ze met ons het gesprek waren aangegaan voordat ze dit besluit op deze manier naar buiten gebracht hadden.”

Hoewel beide partijen een meerderheid behouden en Timmermans de ervaring heeft als wethouder, wil de CDA’er niet zeggen of hij de taken van Beukema zou willen overnemen. “Ik vind het op dit moment te vroeg om daarover te speculeren. Laten we nu eerst eens kijken hoe we verder kunnen gaan met de toekomst van Peel en Maas. Of dat nu met twee of toch weer drie partijen is, is niet aan ons, maar aan Lokaal Peel en Maas.”

Mentale gezondheid
Beukema was zeer betrokken bij de mentale gezondheid, voornamelijk bij jongeren. Dat was een van haar speerpunten. Ze sprak er eind vorig jaar nog over met koningin Maxima. Op uitnodiging van de koningin werd gesproken over de aanpak in Peel en Maas. De gemeente is een van de koplopers op dit gebied.

Wat ze nu gaat doen, weet ze nog niet. Eén ding is wel zeker: stilzitten kan ze niet en dat gaat ze ook niet doen. “Mijn kinderen thuis zullen het heel even leuk vinden dat ik elke dag thuis ben, maar ik ga snel op zoek naar iets nieuws en daar heb ik alle vertrouwen in. Er is volgens mij genoeg werk waarbij ik kan helpen”, besluit ze.

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Nieuwe wethouder is geïnstalleerd: “Mijn droom komt uit”

Natasja Vaasen is dinsdagavond benoemd tot wethouder van Peel en Maas. Een meerderheid van de gemeen...

CDA-raadslid stelt vragen over bezwaar tegen uitspraak zonnepark

Het CDA in de gemeenteraad van Peel en Maas wil weten waarom de gemeente Peel en Maas in beroep gaat...

Oppositiepartijen willen betere communicatie en transparantie van coalitiepartijen

De oppositiepartijen in de gemeenteraad hebben woensdagavond flinke kritiek geuit op het proces en d...

VVD en GroenLinks/PvdA verbaast over reactie coalitiepartijen

De VVD en GroenLinks/PvdA reageren verbaasd op het bericht van de coalitiepartijen dat er onvoldoend...

Voor oppositie is vertrek Beukema geen verrassing

De oppositiepartijen in de gemeenteraad vinden het geen verrassing dat Machteld Beukema vorige week ...

CDA en Lokaal Peel en Maas in gesprek over toekomst coalitie

Het CDA en Lokaal Peel en Maas gaan gesprekken voeren over de toekomst van de huidige coalitie in Pe...