Panningen, Netherlands

Voor oppositie is vertrek Beukema geen verrassing

De oppositiepartijen in de gemeenteraad vinden het geen verrassing dat Machteld Beukema vorige week opstapte als wethouder. Fractievoorzitters Annigje Primowees (PvdA/GroenLinks) en Paul Sanders (VVD) zagen het aankomen.
De redactie | 8 januari 2024 16:40 | Aangepast op 8 januari 2024 16:40
''Het is voor ons geen verrassing'', zegt Paul Sanders. We zagen al langer dat het niet goed liep in het college. Je zag het in de besluitvorming terug.'' De VVD-voorman bekeek de reactie van Lokaal Peel en Maas en CDA met verbazing. Voor deze partijen kwam het vertrek wel als een verrassing. ''We wisten dat er iets speelde. Ben er dan ook eerlijk over'', zegt Sanders. Ook Annigje Primowees (PvdA/GroenLinks) vond dat het niet lekker liep. "Je zag irritatie. Je voert ook wel eens wat gesprekken. Ik zag het wel aankomen."

Bestuurstijl
Beukema voelt te weinig vertrouwen om haar bestuursstijl uit te voeren. Ze zegt dat ze het vertrouwen mist om haar punten te kunnen maken in het college. Daarom stapte ze vorige week op. Haar partij D66 stapte daarna uit het college. De collega wethouders zeggen ook verrast te zijn, maar wisten wel dat er iets speelde. Zo voerde wethouder Erik Nijssen gesprekken met Beukema. "Ik heb er regelmatig gesprekken met haar over gehad. We hebben geprobeerd om te kijken hoe we haar beter kunnen helpen om zich beter te voelen in het college. We hadden het idee dat we er samen uit gingen komen. Ik ben wel verbaasd over haar stap."

Hoe nu verder?
Lokaal Peel en Maas is nu aan zet om te kijken hoe het verder gaat. Er zijn verschillende mogelijkheden. De partij kan samen met het CDA verder. Ze hebben een meerderheid in de gemeenteraad. Er kan ook een oppositiepartij worden toegevoegd aan het college. De VVD en PvdA/GroenLinks staan open voor een gesprek, maar willen vooral eerst weten wat er precies is gebeurd.

Progressieve glans
"D66 was niet echt nodig voor deze coalitie. Dat gaf wat progressieve glans. Willen ze dat opnieuw erbij? Willen ze wat anders?", vraagt Primowees zich af. Wel hoopt ze dat de gesprekken langer zullen duren dan tijdens de coalitieonderhandelingen. "Dat was erg kort. Volgens Lokaal Peel en Maas en het CDA waren wij niet creatief genoeg op woongebied. Tuurlijk, wij willen altijd in gesprek gaan. Zo zijn we dan ook nog wel."

Lees meer over:

Machteld Beukema|D66|Vertrek|

Meest gelezen

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Consendo breidt uit met zorgtak

De redactie | 24 apr 2024 10:44

Lees ook

Hoe gaat het college verder na het opstappen van D66?

Met het vertrek van Machteld Beukema uit het college van Peel en Maas en het terugtrekken van D66 ui...

D66 verder zonder Beukema: “Snel op zoek naar iets nieuws”

Met het vertrek van Machteld Beukema uit de politiek verliest Peel en Maas een betrokken wethouder. ...

Beukema dient ontslag in, D66 stapt uit coalitie in Peel en Maas

Machteld Beukema heeft donderdag haar ontslag aangeboden aan het college en de gemeenteraad van Peel...

D66-campagne richt zich op lokale thema's

D66 heeft geen kandidaten uit Limburg in de top van de lijst staan. "Jammer", vindt fractievoorzitte...

Wethouder Beukema spreekt met koningin over mentale gezondheid jongeren

Wethouder Machteld Beukema was dinsdag samen met collega’s en betrokkenen van de gemeente Peel en Ma...

Eerste hulp bij... je stem laten horen in de politiek

De verkiezingen van de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn achter de rug en de balans is opg...