Panningen, Netherlands

Financiële ademruimte voor Beesel, maar: “Moeten alert blijven”

Nadat er jarenlang sprake was van financiële uitdagingen, kan er bijna een meerjarig sluitende begroting in de administratie van de gemeente Beesel. Onlangs werd die gepresenteerd, al moet de gemeenteraad er nog wel een klap op geven. Het ziet er positief uit, maar de uitdagingen blijven.
Youri Buis | 25 oktober 2023 17:17 | Aangepast op 25 oktober 2023 17:17
Concrete plannen
Bob Vostermans, binnen de gemeente Beesel verantwoordelijk voor de portefeuille financiën, is trots op de nieuwe begroting. Een belangrijk speerpunt is het realiseren en verduurzamen van honderden woningen in de gemeente. Dat moet binnen tien jaar gebeuren. “Er worden nu concrete plannen opgeleverd. We hebben als gemeente ook geld om bijvoorbeeld energiearmoede te bestrijden”, aldus Vostermans.

Belastingen niet omhoog
Er wordt ook meer geld vrijgemaakt voor het stimuleren van toerisme en het verder uitdragen van het drakenthema. Zo wil de gemeente investeren in de route tussen het veer en de grens met Peel en Maas. Het thema draak moet worden ingezet om de gemeente te positioneren. Verder gaan de belastingen niet verder omhoog en blijft Beesel de komende jaren investeren in haar voorzieningen.

Voorzieningen
“We gaan kijken naar zowel het gemeentehuis als gemeenschapshuis De Schakel. Qua verduurzaming, maar ook qua functionaliteit”, geeft Vostermans als voorbeeld. Ook voor Offenbeek zijn er plannen. “We zijn bezig met de herinrichting van de Markt, om ook daar een kwaliteitsslag te maken”. In Beesel is de gemeente volop bezig met de plannen voor het integraal kindcentrum.

Financieel ravijn
Het investeren in voorzieningen is voor een relatief kleine gemeente als Beesel erg belangrijk. Hoewel het er financieel momenteel beter uit ziet, zijn er toch zorgen. Vanaf 2026 gaat het Rijk namelijk flink bezuinigen op gemeenten. Daardoor ontstaat er voor Beesel een gat van bijna 1,5 miljoen euro. “We moeten alert blijven”, waarschuwt Vostermans. “In 2026 kukelen we in een financieel ravijn omdat het Rijk 3 miljard gaat bezuinigen. Alle inspanningen zijn daarop gericht: het Rijk bewegen om die bezuinigingen terug te draaien”.

Vertrouwen
Op dit moment zit de gemeente met het Rijk aan tafel. “Ik heb er vertrouwen in dat een nieuw kabinet na de verkiezingen in november andere keuzes maakt”, geeft Vostermans aan. Ondanks de onzekerheid is hij positief. “Hier staat een trotse portefeuillehouder financiën. We hebben uitdagingen, maar ook de tools en financiële basis om die samen met onze inwoners en het gemeentehuis tegemoet te gaan”, besluit Vostermans.

Op 9 november, wanneer de algemene beschouwingen op de planning staan, neemt de Beeselse gemeenteraad een beslissing over de nieuwe begroting.

Meest gelezen

Auto komt tot stilstand na botsing in Panningen

De redactie | 3 dec 2023 21:31

Prikkelarme zone bij Christmas Truckrun

De redactie | 4 dec 2023 10:35

Bord geplaatst om informatie te delen

De redactie | 4 dec 2023 12:15

Lees ook

Beesel heeft voorsprong op huisvesting statushouders

De gemeente Beesel heeft ten opzichte van andere Limburgse gemeenten een voorsprong als het gaat om ...

Toeristische beleefroute verder uitgewerkt met voorzieningen

De gemeente Beesel heeft haar plan voor beleef- en recreatieroute verder uitgewerkt. De eerste fase,...

Buurtouders gaan Reuverse wijken veiliger maken

Ouders moeten een oogje in het zeil houden om Reuver en Offenbeek veilig te houden. Een groep van ac...

Vraag naar opvang Oekraïense vluchtelingen blijft bestaan in Beesel

De oorlog in Oekraïne duurt voort, al anderhalf jaar. De gemeente Beesel heeft drie gemeentelijke lo...

Oppositie kritisch, maar begroting wordt toch unaniem aangenomen

De begroting voor de komende jaren in de gemeente Peel en Maas is dinsdagavond goedgekeurd. De oppos...

Oud-wethouder Beesel overleden

Ton Verlijsdonk, een voormalig politicus uit Reuver, is op 73-jarige leeftijd overleden na een perio...