Panningen, Netherlands

Molengroep boos over ingestuurde brief van oud-molenaar

Molengroep Sint Anthoniusmolen heeft gereageerd op de ingestuurde brief van de voormalig molenaar van de Kesselse molen. Die brief stuurde hij op 29 januari aan het college en de gemeenteraad om zijn onvrede te uiten over uitspraken van de huidige groep molenaars. Het moddergooien gaat nu verder met een nieuwe brief van de molengroep richting de oud-molenaar.
Youri Buis | 29 februari 2024 12:20 | Aangepast op 29 februari 2024 12:20
Geen beroepsmolenaars
De gemeente wil de molen verplaatsen van de Roode Eggeweg naar het terrein van de schutterij aan de Schijfweg Noord. De voormalige molenaar vindt dat de molengroep zaken anders probeert neer te zetten dan deze daadwerkelijk zijn. “Als beroepsmolenaar met 30 jaar ervaring en vele ‘vlieguren’ word ik hierin persoonlijk aangevallen”, aldus de oud-molenaar die tegen het verplaatsen van de Sint Anthoniusmolen is. De term ‘beroepsmolenaar’ schiet bij de molengroep in het verkeerde keelgat. “In Limburg zijn er helemaal geen beroepsmolenaars.”

Ontslagen
Als het aan de molengroep ligt, behoeft de brief van de oud-molenaar enige nuance. Zo zou hij de molen in "erbarmelijke staat” hebben achtergelaten, waardoor er veel overlast van ratten en ander ongedierte ontstond. Daar werden destijds consequenties aan verbonden, schrijft de molengroep. “De oud-molenaar is blijkbaar vergeten dat hij door de gemeente Peel en Maas als molenaar van de Sint Anthoniusmolen de laan uit werd gestuurd, na een twee jaar durende strijd.”

Beschuldigingen
Hoewel de oud-molenaar stellig beweert dat de molengroep onwaarheden verspreidt, wordt die beschuldiging andersom ook geuit. Het klopt volgens de molengroep niet dat een vrijwilliger zwart is gemaakt, zoals de oud-molenaar beweert. Hetzelfde zou gelden voor het buitenspel zetten van Limburgse molenaars door de molengroep.

Dominant en eigenzinnig
De oud-molenaar heeft het in zijn brief over een molenaarsgroep die voorheen actief zou zijn geweest in Kessel. Dat komt hem vanuit de huidige molengroep op fikse kritiek te staan. “Er heeft nooit een vorige molenaarsgroep bestaan! Er was niet meer dan een dominante, eigenzinnige molenaar, die alle veiligheidsregels en de hygiënecode aan zijn laars lapte. lets dat eerder in de gemeente Beesel ook is gebeurd.”

Vertrouwen
De molengroep is groot voorstander van de verplaatsing van de Kesselse molen naar de Schijfweg Noord. De samenwerking met schutterij St. Hubertus wordt met enthousiasme tegemoet gezien. “De molengroep hoopt en vertrouwt erop dat de gemeenteraad een wijs verplaatsingsbesluit zal nemen”, zo sluit de groep de brief aan het college af.

Komende dinsdag wordt het mogelijk verplaatsen van de molen besproken in de commissievergadering.

Meest gelezen

Ann Philipsen overleden

De redactie | 28 apr 2024 14:29

Woonboerderij in lichterlaaie: bewoners in veiligheid

Eric Reijnders | 27 apr 2024 09:22

Lees ook

Na maanden duidelijkheid over Kesselse molen

Een ding was vooraf zeker: een besluit over de molen heeft voorstanders en tegenstanders. Ook de gem...

Nog steeds geen beslissing over verplaatsing Kesselse molen

Het al dan niet verplaatsen van de Sint Anthoniusmolen in Kessel blijft de gemoederen voorlopig bezi...

Molen Kessel terug op agenda raad

De gemeenteraad gaat zich opnieuw buigen over de verplaatsing van de molen in Kessel. Het college st...

College ziet af van culturele uitbreiding De Ringoven

Als het aan het college van Peel en Maas ligt, komt er geen doorstroomruimte in de ringtunnel van De...

Geen drie maar twee lagen bij Laefplein Maasbree

De nieuwe woningen op het Laefplein in Maasbree krijgen twee bouwlagen, in plaats van de 3,5 zoals a...

Hoe gaat het college verder na het opstappen van D66?

Met het vertrek van Machteld Beukema uit het college van Peel en Maas en het terugtrekken van D66 ui...