Panningen, Netherlands

Rector Het Bouwens neemt na 8 jaar afscheid

Met het einde van het schooljaar nadert ook het einde van de carrière van Annemarie Lukassen op Het Bouwens. De rector zwaait na deze week af. Acht jaar was ze werkzaam op de Panningse school.
De redactie | 4 juli 2024 13:33 | Aangepast op 4 juli 2024 13:33
"Je doet alles aan het einde van het schooljaar voor de laatste keer. Nu komt daar het besef bij dat je dat voor de laatste keer doet op de school," vertelt de scheidende rector. Ze kijkt terug op een leuke tijd, zo zegt ze zelf. "Ik heb hier hele mooie dingen gedaan. We hebben de school de goede kant opgestuurd. Ik laat wat achter en dat geeft een bepaald gevoel."

Unilocatie
Lukassen begon op de Panningse school op het moment dat de drie locaties waren samengevoegd tot de unilocatie. Alle kinderen krijgen op één plek les. "Dat was wel even zoeken," erkent Lukassen. "We zaten nog in een verbouwing, zo was de docentenkamer nog niet klaar." Het heeft volgens haar veel voordelen gebracht, zoals de havisten en vwo-leerlingen die gebruik wilden maken van de kookeilanden van de vmbo-afdeling. "Meneer Strik is toen in de avonduren met leerlingen gaan koken."

Coronaperiode
De coronatijd heeft een grote invloed gehad op de leerlingen en docenten, zo blikt Lukassen terug. "Het was een lastige tijd met elke week weer andere maatregelen. Het hybride lesgeven, deels in de klas en deels digitaal, was voor de docenten haast niet te doen. Ik heb toen ook beloofd om dat nooit meer te doen." Lukassen realiseerde zich dat deze periode impact heeft gehad op de kinderen. "Ik zei in het begin ook: niet zeuren, gewoon aan de maatregelen houden. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat het niet zo makkelijk is."

Samenhang
De afgelopen jaren werden er verschillende onderwijsvormen en concepten gelanceerd. Zo werd Het Bouwens een technasium, waar Onderzoek en Ontwerpen centraal staat. Ook Big Picture Learning en Bouwens Explore kwamen voorbij. Daarnaast kwam het Agora-onderwijs op. Veel onderwijsvormen, zo geeft ook de nieuwe rector aan. In een interview bij Omroep P&M liet Marc Demandt weten te willen werken aan meer samenhang. "Een frisse blik, zoals Marc de school in heeft geholpen, kan mooi de onderwijsvormen verbinden met elkaar," reageert Lukassen.

Directeur in Weert
Als de rector aan het eind van deze week de deuren van Het Bouwens voorgoed sluit, begint er na de zomervakantie een nieuwe uitdaging in haar eigen woonplaats. "Ik word in mijn woonplaats Weert directeur van een basisschool. Ik ben op zoek gegaan naar een plek waar ik dichter bij het primaire proces kan staan. Bij deze school heb ik dit gevonden."

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

De redactie | 13 jul 2024 17:37

Woensdag helikopteroefeningen boven Peel en Maas

De redactie | 16 jul 2024 18:37

Lees ook

Kermis Panningen van start

De kermis in Panningen is vrijdagavond geopend. Wethouder Erik Nijssen gooide muntjes naar de kinder...

Twee gewonden bij botsing in Panningen

In Panningen zijn woensdagochtend twee mensen gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's. Bei...

Ook dit jaar matinee voor ouderen tijdens Kepèlse Kermis

Ook dit jaar wordt er tijdens de kermis in Panningen een senioren kermismatinee georganiseerd. Op zo...

Hoge slagingspercentages bij Het Bouwens

Het Bouwens is tevreden met de hoge aantallen aan slagingspercentages. Rector Annemarie Lukassen zeg...

Nevenproject brengt eerste EP uit

Een dag na de 67e verjaardag van Jack Poels stond hij, samen met zijn neven, vrijdagavond op de plan...

Route door centrum op Wereld Alzheimer Dag

In Panningen vindt op 21 september een evenement plaats in het kader van Wereld Alzheimer Dag.