Panningen, Netherlands

Terugblik op Draaksteken: Goeje det Besjteit

Na zes voorstellingen is er zaterdag een einde gekomen aan het Draaksteken 2023. Zo'n 15.000 bezoekers zagen de voorstelling Geluif in 't Goeije over de legende van Sint Joris en de Draak. Het opruimen is maandag begonnen.
De redactie | 21 augustus 2023 16:11 | Aangepast op 21 augustus 2023 16:11
De organisatie kijkt terug op een geslaagde en uitverkochte editie. Met zes uitverkochte avonden en veel positieve reacties is de vernieuwde opzet geslaagd. Er werd gekozen om het verhaal vernieuwen. Er werd vastgehouden aan de hoofdrolspelers, maar dat was het ook. Natuurlijk moest de draak gestoken worden door Sint Joris, maar Frans Pollux kreeg de vrije hand. Dat resulteerde in een script met verwijzingen naar de hedendaagse actualiteit.

Uitverkocht
Kartrekker van het PR-team Johnny Swaters is tevreden. "Ik heb altijd gezegd: het is geen vraag of we uitverkocht raken, maar wanneer." Swaters is trots op zijn team met veel jonge professionals in de media- en vormgevingswereld. "Er werd door twee mensen een virtuele tour gemaakt met video's en verhalen. Dit hebben we geplaatst in onze flyer voor de bezoekers." Ook is hij trots op Roy Smeets, de koning die een nummer schreef voor het Draaksteken.

Val
Drie weken voor de première brak diezelfde Smeets zijn heup bij een val met de fiets. Fred Geraets verving hem, maar moest wel in drie weken de tekst uit zijn hoofd leren. Roy hielp hem daarbij als souffleur. Een domper voor Roy, die bijna 1,5 jaar gerepeteerd had voor de rol. "Ik zou er heel veel voor over hebben om één keer op het podium te staan en de koning te spelen", vertelt hij na afloop. Toch vindt hij dat Fred het goed heeft gedaan. "Ik ben ontzettend trots op de hele cast. Het was fantastisch." Ondanks zijn gebroken heup, was Roy er elke voorstelling bij.

Feestavond
Na elke voorstelling was er een feestavond in de tent, de Nach van de Draak. Een complete reünie voor velen. Het publiek kon dan ook kennismaken met de spelers van het stuk. In de feesttent werden alle vrijwilligers zondagmiddag in het zonnetje gezet. Aan de bar stond burgemeester Bob Vostermans, die zichtbaar genoot van het feest. Als trotse burgervader wordt alles nu weer opgeruimd en kan Beesel vakantie gaan vieren. "Ik denk dat veel mensen nog even op vakantie zijn", zegt Johnny Swaters.
Het volgende feestje in Beesel staat al op de agenda. Dit weekend is er kermis in het dorp. Dan kan iedereen nog eens napraten over het spektakel in het dorp.

Lees meer over:

Beesel|Draaksteken|

Meest gelezen

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Lees ook

Wunderfest verhuist van Drakenrijk naar manege in Reuver

De tweede editie van het après-ski festival Wunderfest gaat plaatsvinden. De organisatie van het fes...

Geen eetwedstrijd, wel een ontmoetingsplek voor jongeren in Beesel

De gemeente Beesel wil samen met de jongeren kijken wat er nodig is om ontmoetingsplekken te maken. ...

Openluchtbioscoop vrijdag in Beesel

De registratie van het Draaksteken wordt vrijdag op een groot scherm vertoond tijdens het evenement ...

Extra schoonmaakactie in Beesel om stickers te verwijderen

De onderhoudsdienst van de gemeente Beesel heeft stickers op borden, bankjes en prullenbakken in de ...

Aantal inwoners dat zorgpremie niet kan betalen stijgt

Het aantal inwoners uit de gemeenten Beesel en Peel en Maas dat de zorgpremie niet kan betalen stijg...

Verouderde plattegrond bij reclamezuil wordt vernieuwd

De gemeente Beesel gaat de plattegrond op de reclamezuil op de Markt in Reuver vernieuwen. Raadslid ...