Panningen, Netherlands

Tientallen reacties op uitbreidingsplan Egchels varkensbedrijf

Als het aan zo’n vijftig particulieren en vier milieuorganisaties ligt, mag de uitbreiding van de varkensstallen in Egchel niet doorgaan. Dat hebben zij de gemeenteraad verzocht in reacties op het ontwerpplan en de milieueffectrapportage (MER).
Youri Buis | 23 november 2023 16:59 | Aangepast op 23 november 2023 16:59
Beloftes
De varkenshouder wil uitbreiden naar ruim 38.000 dieren, wat neerkomt op negen extra stallen. Dat betekent een verzesvoudiging van het aantal dieren dat eigenaar Rutten Holding B.V. nu mag houden op De Horsten. Hier is veel weerstand tegen het uitbreidingsplan. Een kleine vijftig particulieren dienden een zienswijze in, waarvan één is ondertekend door veertig inwoners van Egchel. Ook verschillende dieren- en milieuorganisaties maakten de afgelopen maanden bezwaar tegen het plan. Zij wijzen vooral naar beloftes die het college heeft gemaakt tegenover de ondernemer. De organisaties benadrukken dat de raad niet verplicht is om aan die beloftes mee te werken.

Uitdagen
Studiegroep Leudal schrijft in haar zienswijze dat de gemeenteraad zich niet hoeft te houden aan die beloftes. Werkgroep Behoud de Peel is van mening dat er in het ontwerpplan geen sprake is van goede ruimtelijke ordening en heeft het ook over de doelstellingen om tot stikstofreductie te komen. Daar heeft Natuur en Milieu Limburg het ook over, net als over het “uitdagen” van de raad “om het nieuwe bestemmingsplan te weigeren.”

Wetgeving
Dierenstichting Animal Rights legt de nadruk op de dierenwet. Die gaat binnenkort op de schop, waardoor het verboden wordt om dieren in kooien op elkaar te proppen. Dat maakt volgens de stichting dat “het uitbreiden van het varkensbedrijf in Egchel geen toekomst heeft.” Een inwoner van Meijel is het daarmee eens. Deze persoon draagt als argument tegen de uitbreiding ook de veiligheidsrisico’s aan, en geeft als voorbeeld dieren die omkomen bij stalbranden en uitbraak van ziekten onder de dieren. Een inwoner van Egchel begrijpt niet dat dergelijke uitbreidingen überhaupt nog mogelijk zijn en wijst naar de gemeente Nederweert. “Onlangs heeft die gemeente aangekondigd over te gaan naar een grondige aanpak om de slechte luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van fijnstof terug te brengen.”

Hoogspanningsverbinding
Naast de dieren- en milieuorganisaties en vijftig particulieren, hebben ook Waterschap Limburg en energiebedrijf TenneT gereageerd. Het Waterschap vindt dat ‘Plan De Horsten’ nog niet voldoet en adviseert de raad om bij nieuwe ontwikkelingen het plangebied klimaatneutraal/adaptief in te richten. TenneT schrijft in haar zienswijze dat er in het bestemmingplan “onvoldoende rekening is gehouden met de bescherming van de belangen van de hoogspanningsverbinding.” Het bedrijf wil graag de regie krijgen en houden over het gebied en de positioneringen van de verbinding.

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Terugkijken: Optocht Egchel

Egchel heeft traditiegetrouw de laatste optocht van Peel en Maas. Met wagens en groepen uit de omlig...

Judoka Mark van Dijk wint brons op eerste grandprix

De Egchelse judoka Mark van Dijk heeft voor een stunt gezorgd in Portugal door zijn eerste grandprix...

EGOpop stopt, laatste editie in 2025

Na veertien edities komt er een einde aan EGOpop in Egchel. Het grootste festival van Peel en Maas w...

Belangrijke stap voor realisatie Natuurpark De Kemp in Egchel

De realisatie van Natuurpark De Kemp in Egchel komt dichterbij. De nieuwe stichting die het park gaa...

IJspret in Egchel bij 'Bej Manders on Ice'

Voor schaats- en winterpret kun je deze maand in Egchel terecht. Café Bej Manders legt een week lang...

Archeologisch onderzoek in Egchel naar historische landweer

De afgelopen twee weken zijn er in Egchel archeologische opgravingen uitgevoerd. In het gebied rond ...