Panningen, Netherlands

Toeristische beleefroute verder uitgewerkt met voorzieningen

De ‘Groene Loper’ bestaat uit vier deelgebieden: de beleefroute (1 en 2), de omgeving Keulseweg (3) en de omgeving Witte Stein (4).
De gemeente Beesel heeft haar plan voor beleef- en recreatieroute verder uitgewerkt. De eerste fase, waarin Offenbeek en de Keulseweg vrij van vrachtwagens zijn gemaakt, is uitgevoerd. Nu kan er worden gestart met fase 2 van het project ‘Groene Loper’. Inmiddels ligt er een raadsvoorstel klaar.
Youri Buis | 28 november 2023 15:39 | Aangepast op 28 november 2023 15:39
Brüggen
Beesel wil een beleefroute creëren tussen het veer in Kessel en de grensovergang bij de Witte Stein. Die plek wordt veel bezocht door toeristen en recreanten. Met de route komt er een verbinding tussen de Maas en natuurgebied Het Brachter Wald in Duitsland. Daarom wordt er samengewerkt met buurgemeente Brüggen. Er is meerdere keren grondig overlegd, onder meer over verbeteringen in de omgeving van de Witte Stein.

Voorzieningen
Die locatie, gelegen tussen beide gemeenten Beesel en Brüggen, speelt een prominente rol in de plannen voor de beleefroute. Samen met horecaondernemers wil Beesel hier een Toeristisch Overstap Punt (TOP) realiseren om voorzieningen te creëren voor bezoekers. Zo komen er toiletten, parkeerplaatsen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Brüggen heeft daarnaast de wens uitgesproken om de grensovergang verder open te stellen. Het college van Beesel neigt hier ook naar, maar laat wel ruimte voor overleg.

Verkeer
In aanloop naar de tweede fase van het project heeft Beesel een aanvullende verkeerstelling gedaan. Daaruit blijkt dat de Keulseweg een belangrijke fietsverbinding is, met name voor toeristen. Op het oostelijk deel van de weg is het aantal fietsers zelfs hoger dan het aantal motorvoertuigen. De gemeente is zich ervan bewust dat auto’s niet verbannen kunnen worden, maar werkt wel aan maatregelen om hardrijden tegen te gaan. Zo komt er vanaf de Polderweg een fietsstrook en ook drempels en wegversmallingen behoren nog tot de mogelijkheden.

Onderbreken
Het viaduct dat de A73 en de Keulseweg kruist, wil de gemeente opfleuren om die uit het oog te laten springen. Dit vereist nog wel een vergunningsprocedure. Het viaduct moet een van de plekken op de beleefroute worden waar fietsers en wandelaars hun tocht even kunnen onderbreken om te pauzeren. Zij kunnen op deze plekken ook meer leren over de omgeving.

Het raadsvoorstel wordt op 18 december behandeld in de raadsvergadering van de gemeente Beesel.

Meest gelezen

Snuffelshop sluit volgend jaar april de deuren

De redactie | 23 jul 2024 10:14

Hoosbui trekt over Peel en Maas

De redactie | 23 jul 2024 11:59

Lees ook

Bob Vostermans over overlast Beesel: “Verschuiving naar nieuwe groepen”

De veiligheid in de gemeente Beesel was het afgelopen jaar een terugkerend thema. Overlast door jong...

Feestelijke opening van nieuwbouw in Reuver en Offenbeek

Aan het Kloosterhof in Reuver werd dinsdag de oplevering gevierd van twee recente nieuwbouwprojecten...

Budget voor IKC in Beesel goedgekeurd tijdens felle vergadering

In een raadsvergadering vol reuring werd woensdag het budget goedgekeurd voor de nieuwbouw van onder...

Raad stemt in met nieuw afvalinzamelsyteem in Beesel

Er komt in de gemeente Beesel een nieuw afvalinzamelsyteem. Daarbij worden ingrijpende maatregelen i...

Verkoop nieuwe woningen Heijackerstraat Beesel eind 2024 van start

De verkoop van de nieuwe woningen die gebouwd worden aan de Heijackerstraat in Beesel gaan eind 2024...

Gemeente zet vouchers in om verhuiskosten te vergoeden

De gemeente Beesel gaat met vouchers de verhuiskosten van inwoners in armoede te vergoeden. Een proe...