Panningen, Netherlands

Aantal valincidenten in regio neemt toe

Het aantal ouderen dat overlijdt na een val, neemt toe. In Noord-Limburg zijn jaarlijks naar schatting zo’n 20.000 valincidenten. Met name ouderen vallen vaak. Tijdens de landelijke valpreventieweek wordt er aandacht gevraagd voor het voorkomen van vallen.
De redactie | 4 oktober 2022 10:36 | Aangepast op 4 oktober 2022 10:36
In 2021 overleden 5.400 mensen in Nederland door een val, bijna twee keer zo veel als tien jaar eerder in Nederland. Het zijn vooral 80-plussers en relatief vaak mensen met dementie die door een val om het leven komen. Naast lichamelijke klachten heeft vallen vaak impact op de kwaliteit van leven, zoals minder sociale omgang door het minder mobiel zijn of zelfs een noodzakelijke verhuizing.

Voorkomen van vallen
In Peel en Maas zijn verschillende initiatieven in de dorpen voor en door ouderen die zich bezig houden met voorkomen van vallen, mobiliteit, toegankelijke woning en woonomgeving. Eén van de initiatieven is Zeker Op De Been in Meijel.
Wethouder Anget Mestrom: “Bereid je voor op het ouder worden. Je weet niet wanneer je kwetsbaarder wordt. Leer hoe je valongelukken kunt verminderen of voorkomen. Of inzicht in hoe je je woning erop kunt aanpassen is zeer waardevol.”

In oktober start de derde ronde van de cursus Zeker Op De Been voor ouderen in Meijel. Tijdens de bijeenkomsten is aandacht voor houding, balans, spierkracht en mogelijke gevaren in en om huis.

Bekijk de video uit 2016 over valpreventie.

Meest gelezen

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Van Happen neemt inzameling Berings bedrijf over

De redactie | 26 jan 2023 18:52

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Getuigen gezocht voor inbraak in Baarlo

De redactie | 31 jan 2023 15:38

Lees ook

''Bel ouderen tijdens je vakantie"

Het ministerie van ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport roept Limburgers op om op vakant...