Panningen, Netherlands

Duidelijkheid over mysterieuze stof in Maaswater

WML deed onderzoek in het water Foto: Unsplash
Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) heeft na maanden onderzoek duidelijk welke onbekende stof is aangetroffen in het Maaswater. Het blijkt de stof Neophytadiene te zijn, die door algen en planten wordt aangemaakt.
De redactie | 15 augustus 2022 22:20 | Aangepast op 15 augustus 2022 22:20
Omstandigheden ideaal
WML laat weten: “De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van deze natuurlijke stof.” Onderzoek heeft aangetoond dat de bestaande zuivering deze natuurlijke stof niet voldoende uit het Maaswater verwijdert.

Geen risico's
Een onderzoeksinstituut heeft bevestigd dat de stof geen risico’s voor de gezondheid oplevert. Momenteel is WML in overleg met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder op de drinkwatervoorziening, over het weer terugschakelen naar de reguliere situatie. Sinds mei is de waterinname van de Maas langdurig gestaakt.

Harder water
WML ving de innamestop van Maaswater op door tijdelijk over te stappen op een diepe grondwaterwinning en opschaling van pompstations in de omgeving van Heel. Hierdoor kregen klanten in delen van Midden- en Noord-Limburg tijdelijk harder water. Zodra de hardheid van het drinkwater weer afneemt en stabiel blijft op het gebruikelijke niveau, informeert WML haar klanten in het betreffende gebied opnieuw.

Lees meer over:

Maaswater|Geur|

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Sterke geur in Baarlo door reinigingswerkzaamheden

De sterke geur die maandagavond in Baarlo werd waargenomen, blijkt afkomstig te zijn van reinigingsw...