Panningen, Netherlands

Informateur Janssen over coalitie: ''We tonen lef''

Informateur Sander Janssen bij het slotdebat Foto: Geert Wijnands
De keuze van Lokaal Peel en Maas om de coalitieonderhandelingen in te gaan met het CDA en D66 komt voor velen als een verrassing. De jongste politieke partij van Peel en Maas komt gelijk in de collegebanken terecht, ten koste van de VVD.
De redactie | 5 april 2022 20:01 | Aangepast op 5 april 2022 20:01
Dinsdag werd bekend dat de drie partijen gesprekken gaan voeren om tot een coalitie te komen.

Volgens informateur Sander Janssen (Lokaal Peel en Maas) zit het erin dat de partijen ''rebels'' zijn. ''Het gaat ons om buiten de kaders te denken. Dat is wat Peel en Maas op dit moment nodig heeft.'' Op de vraag of andere partijen niet rebels genoeg zijn, antwoordt Janssen: ''De ideeën van de drie partijen liggen het meest bij elkaar."

Lef
De keuze om met D66 verder te gaan, legt Janssen uit als ''lef''. ''Je had gemakkelijk kunnen zeggen om D66 vier jaar lang proef te laten draaien. We hebben naar de inhoud gekeken en we denken dat de partij met verfrissende en nieuwe ideeën kan komen.''

"Niet met CDA''
Fractievoorzitter Teun Heldens van de VVD vindt dat er weinig lef getoond wordt. "Als je voor vernieuwing wil gaan, moet je niet met het CDA gaan samenwerken. Die mensen willen over het algemeen het minst vernieuwen."
Zelfsturing is een van de thema's waar er volgens Lokaal Peel en Maas een te groot verschil ligt. "Voor ons is zelfsturing heel belangrijk en wellicht dat we daar nog verder in willen gaan dan dat er nu gebeurt.''

Heldens vraagt zich af wat de echte reden is. Hij vermoedt dat de partij de afgelopen vier jaren té kritisch is geweest. ''Dat was onze coalitiemodus en we zullen zien welke toon we aan gaan slaan. We blijven constructief, maar gaan het wel kritisch volgen."

Besluit na één gesprek
PvdA/GroenLinks zit de komende jaren weer in de oppositiebanken. Annigje Primowees laat in een verklaring weten: "Uiteraard respecteren wij dat besluit. Wel vinden wij het jammer, dat die conclusie al na slechts één oriënterend gesprek genomen is. Graag hadden wij onze visie op wonen, sociaal domein, zelfsturing en het buitengebied nog nader uitgediept met Lokaal Peel en Maas. Onze programmapunten boden daartoe mogelijkheden, gezien de vele overeenkomsten in beide programma’s."

Nieuwe gesprekken
Hoelang de inhoudelijke gesprekken gaan duren, is nog niet bekend. De partijen willen daar de tijd voor nemen. Het is ook nog niet duidelijk hoe de wethoudersposten verdeeld gaan worden.

In ieder geval wil Sander Janssen geen wethouder worden. "Dat heb ik ook aan het bestuur aangegeven. Ik ga me niet kandidaat stellen voor het wethouderschap."
VVD, CDA en Lokaal Peel en Maas bij het slotdebat Foto: Geert Wijnands

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Verkiezingen gestart: stembussen geopend

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Er kan maandag en dinsdag vervroeg ges...

Veel kiezers in Beesel laten het afweten

In Beesel hebben een stuk minder inwoners de moeite genomen om een stem uit te brengen voor de gemee...

Vertrouwde gezichten in nieuwe raad Beesel

De gemeenteraad van Beesel is woensdag geïnstalleerd. De raad kent veel bekende gezichten. Twee raa...

Wethouders Beesel geïnstalleerd

In Beesel zijn Anouk Huijs, Linda Nijssen en Marcel Roelofs geïnstalleerd als wethouders van de gem...

Eerste stemdag: “Het loopt lekker door”

De stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. Om 12.00 uur brachten 448 inwoners van...