Panningen, Netherlands

Veel vragen bij gemeenteraad over toekomst Pannings centrum

De gemeenteraad heeft dinsdag kritische vragen gesteld over de herinrichting van het centrum in Panningen. Het college wil het Raadhuisplein autovrij maken en inrichten met groen. Om de parkeerplekken die verdwijnen terug te brengen, moeten zeven woningen worden gesloopt. De Leerlooierstraat wordt doorgetrokken om dit mogelijk te maken.
De redactie | 8 maart 2023 10:12 | Aangepast op 8 maart 2023 10:12
Een van de bewoners, Roel Schmidt, sprak de raad toe. "Ook ons huis is een Thuis in Panningen", zo sprak hij. De bewoners vinden dat ze onvoldoende betrokken zijn bij het proces en willen dan ook niet uit hun huis.

TIP-groep
De gemeenteraad was kritisch. Vragen gingen vooral over de communicatie, de kosten en vooral het betrekken van de bewoners van de mogelijk gesloopte woningen. Een TIP-groep werd ingesteld met bewoners en ondernemers om feedback te geven op de plannen. De bewoners van de zeven woningen mochten niet deelnemen in deze groep. Wethouder Rob Wanten liet weten dat daarvoor gekozen is, omdat de bewoners persoonlijke belangen hebben. In de TIP-groep zaten wel ondernemers met een belang. Burgerraadslid Fred Peeters van PvdA/GroenLinks vindt het vreemd dat er geen inwoners, maar wel ondernemers in de groep mochten zitten. Ook VVD-raadslid Paul Sanders sloot zich daarbij aan. "Achteraf is dat vreemd", zo reageerde de wethouder.

Tegen het voorstel
PvdA/GroenLinks is tegen de sloop en sprak zich in de commissievergadering negatief uit over het voorstel. "We hadden liever gezien dat er een variant zou komen zonder sloop. Ook daar kun je groen terugbrengen", zegt Fred Peeters van PvdA/GroenLinks. Hij voegde dat dat er volgens hem door het college gestuurd is naar een variant met de maximale sloop.

Keuze pas bij raadsvergadering
Andere partijen hebben nog geen standpunt naar buiten gebracht. "Wij willen de tijd nemen en pas op 21 maart maken we pas ons standpunt bekend", zo zei fractievoorzitter John Timmermans van het CDA.

Budget
Tiny Valckx van Lokaal Peel en Maas vroeg zich af of het budget voor de plannen, zo'n 6 miljoen euro, toereikend zijn. De partij vraagt zich af of aankoop, sloop en infrastructurele zaken binnen het budget vallen. Wethouder Wanten reageerde: "We weten dat de kosten zullen stijgen. Een goede kostenraming moet blijken na een verdere uitwerking. Dat is een volgende stap."D66 gaf aan dat de inwoners begeleiding moeten krijgen om een nieuwe woning te krijgen, wanneer de plannen doorgaan.

Keuze
Wethouder Wanten sprak de hoop uit dat de raad een keuze maakt: "Het vraagt om een keuze wat voorop zou moeten komen te staan. Het verder uitwerken van varianten zorgt voor meer onzekerheid bij bewoners. Het gaat om helderheid in het maken van keuzes."

Over twee weken is de besluitvorming en gaat de raad een keuze maken.

Lees meer over:

Panningen|Centrum|

Meest gelezen

Geschokte reacties na overlijden Maasbreese

De redactie | 16 feb 2024 14:29

Panningse lingeriewinkel opent tweede vestiging

Youri Buis | 15 feb 2024 15:12

Politie zoekt getuigen na woninginbraak in Egchel

Niels van Rens | 18 feb 2024 14:56

Lees ook

Gaslek op Vosberg in Panningen

Bij graafwerkzaamheden op de Vosberg in Panningen heeft vrijdagochtend een graafmachine de gasleidin...

Onduidelijkheid over toekomst warmte koude-net Panningen blijft

Het is onduidelijk wat het faillissement van Groene Warmte betekent voor het project om een warmte k...

"BOEMvol" plein bij Bonte Boete Belaeving

Vastelaovendvierend Peel en Maas kwam zaterdag naar Panningen voor de Bonte Boete Belaeving. De orga...

Zesde Bonte Boete Belaeving werkt met cup-to-cup systeem

De zesde editie van de Bonte Boete Belaeving vindt zaterdag plaats. Op vastelaoveszaterdag zal het p...

Slagerij Rutten maakt beste grillworst van Limburg

Slagerij Rutten uit Panningen is tijdens de Grote Grillworsttest in de prijzen gevallen. Zo werden z...

Twee gewonden bij botsing bestelbusjes in Panningen

Twee bestelbusjes zijn zaterdagochtend in Panningen in botsing gekomen. Daarbij zijn twee gewonden g...