Zeven stokerijenVeldman, die elf jaar geleden zijn eigen Veldman Stokerij begon op de grens tussen Reuver en Belfeld, leerde van zijn oom al op jonge leeftijd de kneepjes van het vak. Hij ontdekte dat er rond het jaar 1840 maar liefst zeven actieve stokerijen waren in het gebied dat nu bij de gemeente Beesel hoort. “Voor zo’n klein dorp is dat heel bijzonder,” vertelt Veldman.
Graan en lokale tint
Voor het jubileum wilde Veldman terug naar de oorsprong: een 100% graanjenever, gestookt uit mout. “Dat is tegenwoordig zeldzaam. Vaak wordt een deel vervangen door industriële alcohol, maar ik wilde puur vakmanschap laten zien,” aldus de Reuvernaar. Ook de verpakking kreeg een lokale tint. In samenwerking met keramiste Cindy Heldens uit Beesel werden 75 handgemaakte kruiken gemaakt. “Keramiek hoort bij Beesel, dat maakt het uniek. Zo krijgt de jenever niet alleen smaak, maar ook een verhaal.”
Verkrijgbaar
De jenever is nu al een succes. Omdat de vraag groter is dan het aantal kruiken, komt er naast de kruiken ook een reguliere fles van een halve liter op de markt. Beide zijn te koop bij slijterijen in de buurt en bij de stokerij zelf. Bij de presentatie zondag op het jubileumfeest was het drankje niet verkrijgbaar, aangezien de jenever een alcoholpercentage van 38 procent bevat. “Dranken met meer dan 15 procent alcohol, mogen we daar niet verkopen.”
Met de jubileumjenever hoopt Veldman dat bewoners opnieuw trots worden op hun eigen streekproduct. “Iedereen heeft het over Italiaanse limoncello of gin. Maar wij hebben onze eigen jenever, gemaakt van graan en fruit uit de regio. Dat mogen we best terug op de kaart zetten,” besluit Veldman.