Panningen, Netherlands

Noodzakelijk verbeterpunt: evacuatie VieCuri tijdens hoogwater

De evacuatie van VieCuri Medisch Centrum in Venlo tijdens het hoogwater in juli vorig jaar is een van de noodzakelijke verbeterpunten.
Deborah Parren | 26 januari 2022 14:19 | Aangepast op 26 januari 2022 14:19
Dat blijkt uit de evaluatie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, die is uitgevoerd door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Ergste kan gebeuren

VieCuri besloot vanwege de hoogwaterstand in de naastgelegen Maas om het ziekenhuis volledig te ontruimen. "Het is zo'n beetje het ergste dat kan gebeuren", zei IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur van VieCuri, destijds. Waterschap Limburg gaf aan dat de kans relatief klein is dat het ziekenhuis onder water kwam te staan. De evacuatie werd uit voorzorg gedaan 'om elke kans op overstroming voor te zijn'.


Behoefte aan duidelijkheid

Uit het rapport blijkt nu dat er op lokaal niveau juist veel behoefte was aan exacte voorspellingen met bijbehorende risicoanalyse. "Zeker bij gemeenten en bedreigde instellingen zoals een ziekenhuis, was er veel behoefte aan duidelijkheid over wat zij konden verwachten om tijdig maatregelen te kunnen nemen. Vanuit het waterschap was juist terughoudendheid in het communiceren van absolute dreiging. Simpelweg omdat de risico's niet altijd zo zwart wit gepresenteerd konden worden", zo valt te lezen.

Spontane hulpacties

Ook werden spontane hulpacties van burgers, zoals in Beesel, aangehaald. Daar werd bijvoorbeeld een nooddijk aan Ouddorp aangelegd. Die saamhorigheid en inzet van bewoners en ondernemers was te prijzen, maar had volgens het rapport ook een keerzijde. "Omwonenden verhoogden een dijk met zandzakken met behulp van zwaar materiaal, terwijl de dijk te kwetsbaar zou zijn voor bezoekers. En in plaats van gehoor te geven aan de oproep om te evacueren, startte de lokale bevolking een actie om de dijk te verhogen."


Burgers beter informeren

Een van de aanbevelingen is dan ook dat burgers beter geïnformeerd moeten worden wat ze bij zulke situatie juist wel of niet moeten doen. "Van instructies voor het vullen en en plaatsen van zandzakken tot het hoog plaatsen van meubilair en aanwijzingen die de persoonlijke veiligheid van mensen ten goede komen. Geef daarin ook aan wat niet gewenst gedrag is zodat je daar tijdens de crisis beter op kunt handhaven."

Ook zou informatie over waterstanden, overloopgebieden, zwakke plekken en mogelijke maatregelen beter moeten worden uitgewerkt.

Lees ook

Bijeenkomst om wensen rond project ‘De Groene Loper’ te bespreken

Er wordt een bijeenkomst georganiseerd om de wensen en behoeften rondom het project ‘De Groene Loper...

Non Solum wint eerste editie van de Enige Echte Egchelse Kwis

Tijdens de Hollandse avond bij Bej Manders vond zaterdag de uitreiking van de eerste Enige Echte Egc...

Gelijkspel voor Helden tegen Mariahout

De vierde wedstrijd van het seizoen brengt Helden dieper in het Brabantse land, naar Mariahout om pr...

Voetbaluitslagen zondag 13 oktober

De ploegen uit Peel en Maas en Beesel hadden het afgelopen weekend lastig. Alleen RKMSV wist met rui...

IVN Helden Natuurspeeldag

In de herfstvakantie organiseert IVN Helden een Natuurspeeldag voor alle basisschool kinderen van Pe...

Lokaal Peel en Maas stelt vragen over behoud en financiering van kermissen

Tiny Valckx van Lokaal Peel en Maas heeft namens de partij vragen gesteld aan het college van burgem...