Panningen, Netherlands

Noodzakelijk verbeterpunt: evacuatie VieCuri tijdens hoogwater

De evacuatie van VieCuri Medisch Centrum in Venlo tijdens het hoogwater in juli vorig jaar is een van de noodzakelijke verbeterpunten.
Deborah Parren | 26 januari 2022 14:19 | Aangepast op 26 januari 2022 14:19
Dat blijkt uit de evaluatie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, die is uitgevoerd door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Ergste kan gebeuren

VieCuri besloot vanwege de hoogwaterstand in de naastgelegen Maas om het ziekenhuis volledig te ontruimen. "Het is zo'n beetje het ergste dat kan gebeuren", zei IJsbrand Schouten, voorzitter Raad van Bestuur van VieCuri, destijds. Waterschap Limburg gaf aan dat de kans relatief klein is dat het ziekenhuis onder water kwam te staan. De evacuatie werd uit voorzorg gedaan 'om elke kans op overstroming voor te zijn'.


Behoefte aan duidelijkheid

Uit het rapport blijkt nu dat er op lokaal niveau juist veel behoefte was aan exacte voorspellingen met bijbehorende risicoanalyse. "Zeker bij gemeenten en bedreigde instellingen zoals een ziekenhuis, was er veel behoefte aan duidelijkheid over wat zij konden verwachten om tijdig maatregelen te kunnen nemen. Vanuit het waterschap was juist terughoudendheid in het communiceren van absolute dreiging. Simpelweg omdat de risico's niet altijd zo zwart wit gepresenteerd konden worden", zo valt te lezen.

Spontane hulpacties

Ook werden spontane hulpacties van burgers, zoals in Beesel, aangehaald. Daar werd bijvoorbeeld een nooddijk aan Ouddorp aangelegd. Die saamhorigheid en inzet van bewoners en ondernemers was te prijzen, maar had volgens het rapport ook een keerzijde. "Omwonenden verhoogden een dijk met zandzakken met behulp van zwaar materiaal, terwijl de dijk te kwetsbaar zou zijn voor bezoekers. En in plaats van gehoor te geven aan de oproep om te evacueren, startte de lokale bevolking een actie om de dijk te verhogen."


Burgers beter informeren

Een van de aanbevelingen is dan ook dat burgers beter geïnformeerd moeten worden wat ze bij zulke situatie juist wel of niet moeten doen. "Van instructies voor het vullen en en plaatsen van zandzakken tot het hoog plaatsen van meubilair en aanwijzingen die de persoonlijke veiligheid van mensen ten goede komen. Geef daarin ook aan wat niet gewenst gedrag is zodat je daar tijdens de crisis beter op kunt handhaven."

Ook zou informatie over waterstanden, overloopgebieden, zwakke plekken en mogelijke maatregelen beter moeten worden uitgewerkt.

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

Lees ook

Opnieuw poging tot inbraak in Koningslust

In Koningslust is in de nacht van zondag op maandag een poging gedaan tot een woninginbraak. Dat geb...

Deze kandidaten zijn gekozen in de raad

Een verrassing voor de kandidaten van Lokaal Peel en Maas die niet hadden verwacht tien zetels te be...

AspergeGilde voortaan voor heel Limburg

Het AspergeGilde Peel en Maas gaat voortaan verder als Aspergegilde Limburg. Het initiatief dat in 2...

Campingseizoen is begonnen

Met het voorjaar voor de deur is het campingseizoen van start gegaan. Ruim 200 caravans kwamen dit w...

Raad van Peel en Maas geïnstalleerd

De gemeenteraad van Peel en Maas is woensdagavond geïnstalleerd. In een bomvolle raadzaal legden de...

Ongelukkige start Bevo Hc

Het eerste herenteam van Bevo HC uit Panningen is niet goed uit de startblokken gekomen in de strijd...