Panningen, Netherlands

Ophef rondom verwijderen wandschildering

Het betreffende kunstwerk in Reuver Foto: Bart Nelissen
Kunstenaar Maurice Lenders uit Reuver eist een schadevergoeding nu zijn muurschildering in het dorp is verwijderd. Een deel van zijn schildering tegen een pand in de buurt van het station is door een nieuwe pandeigenaar, IT bedrijf RoRo, van de gevel gehaald. Het bedrijf is zich van geen kwaad bewust.
De redactie | 24 augustus 2022 15:17 | Aangepast op 24 augustus 2022 15:17
Per toeval zag hij dat er met een andere kleur over het bijna 30 jaar oude werk was geschilderd. Toen hij nog eens keek, zag hij dat de gehele zijkant was verwijderd. Hij vindt het niet netjes en eist een schadevergoeding.

Geen kwaad bewust
Tom Schatorie van IT-bedrijf RoRo is zich van geen kwaad bewust. Begin van dit jaar kocht het bedrijf het pand. Toen werd er samen met de oude pandeigenaar besproken wat er aangepast moest worden. "We hebben het pand helemaal laten keuren. In de muurschildering zitten scheuren en er vallen brokstukken uit. Het is niet meer van deze tijd.' Het IT-bedrijf vroeg aan de monumentencommissie van de gemeente of de schildering verwijderd mocht worden. Het zou niet vergunningsplichtig zijn en had geen monumentenstatus. Later bleek dat de monumentencommissie toch vindt dat het kunstwerk behouden moet blijven. Echter heeft RoRo daar geen bericht van gekregen. De schildering was toen al deels verwijderd.

Verwarring
De gemeente heeft laten weten de verwarring te snappen en onderzoekt hoe het mis heeft kunnen gaan. De Reuverse kunstenaar is kwaad en teleurgesteld. Zijn schildering gaat over de terugkeer van Willem-Limburg. Het is een werk dat werd gemaakt ter nagedachtenis aan Wim Verhaegh, een bekende Reuvernaar. Tom Schatorie is verbaasd dat de kunstenaar zich niet eerder heeft gemeld. "Als het je zo naar het hart gaat, dan neem je toch eerder contact op? De kunstenaar heeft nooit naar het kunstwerk omgekeken. Als de kunstenaar ons had opgezocht, dan hadden we er iets aan kunnen doen. Vroeger zag het er prachtig uit, maar de kleuren zijn vervaagd en er zitten scheuren in."

Schadevergoeding
Nu het deels is weggehaald, eist Lenders een schadevergoeding. Ook wil hij het werk restaureren of op een andere plek een nieuw kunstwerk maken. Het college van de gemeente Beesel bespreekt het onderwerp in september in het college. Schatorie: "We zullen het afwachten of we eruit kunnen komen. Ook moeten we kijken hoe we het in de toekomst gaan doen. Je kunt duidelijk zien dat het de tand des tijds niet heeft doorstaan. Daar zullen we naar moeten kijken."

Meest gelezen

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Winkel Coolen-Pluijm gaat dicht, webshop blijft

De redactie | 1 mrt 2024 14:27

Lees ook

Hoe wordt Beesel een leukere plek na schooltijd?

Scholieren van het Grescollege in Beesel gaan aan de slag met de vraag hoe de gemeente aantrekkelijk...

Wethouder over woningbouwplannen in Beesel

In Blik op Beesel sprak wethouder Anouk Huijs over een aantal woningbouwprojecten in de gemeente. He...

Beeselse imker lanceert honingkaart website

Philip Apeldoorn, een imker uit Beesel, heeft samen met zijn zoon Freek de website honingkaart.nl ge...

Gratis af te halen: banner van het Draaksteken

Liefhebbers van het Draaksteken in Beesel hebben de kans om een uniek aandenken aan de uitvoering va...

Man (18) bekent afsteken vuurwerk bij Reuvers café

Een 18-jarige man uit Reuver heeft zondag bekend dat hij vuurwerk heeft afgestoken op de Pastoor Vra...

Station in Reuver scoort een 7, vooral overlast aandachtspunt

Reizigers gaven in 2023 het treinstation in Reuver een gemiddeld rapportcijfer van 7,1. Daarmee staa...