Panningen, Netherlands

Ophef rondom verwijderen wandschildering

Het betreffende kunstwerk in Reuver Foto: Bart Nelissen
Kunstenaar Maurice Lenders uit Reuver eist een schadevergoeding nu zijn muurschildering in het dorp is verwijderd. Een deel van zijn schildering tegen een pand in de buurt van het station is door een nieuwe pandeigenaar, IT bedrijf RoRo, van de gevel gehaald. Het bedrijf is zich van geen kwaad bewust.
De redactie | 24 augustus 2022 15:17 | Aangepast op 24 augustus 2022 15:17
Per toeval zag hij dat er met een andere kleur over het bijna 30 jaar oude werk was geschilderd. Toen hij nog eens keek, zag hij dat de gehele zijkant was verwijderd. Hij vindt het niet netjes en eist een schadevergoeding.

Geen kwaad bewust
Tom Schatorie van IT-bedrijf RoRo is zich van geen kwaad bewust. Begin van dit jaar kocht het bedrijf het pand. Toen werd er samen met de oude pandeigenaar besproken wat er aangepast moest worden. "We hebben het pand helemaal laten keuren. In de muurschildering zitten scheuren en er vallen brokstukken uit. Het is niet meer van deze tijd.' Het IT-bedrijf vroeg aan de monumentencommissie van de gemeente of de schildering verwijderd mocht worden. Het zou niet vergunningsplichtig zijn en had geen monumentenstatus. Later bleek dat de monumentencommissie toch vindt dat het kunstwerk behouden moet blijven. Echter heeft RoRo daar geen bericht van gekregen. De schildering was toen al deels verwijderd.

Verwarring
De gemeente heeft laten weten de verwarring te snappen en onderzoekt hoe het mis heeft kunnen gaan. De Reuverse kunstenaar is kwaad en teleurgesteld. Zijn schildering gaat over de terugkeer van Willem-Limburg. Het is een werk dat werd gemaakt ter nagedachtenis aan Wim Verhaegh, een bekende Reuvernaar. Tom Schatorie is verbaasd dat de kunstenaar zich niet eerder heeft gemeld. "Als het je zo naar het hart gaat, dan neem je toch eerder contact op? De kunstenaar heeft nooit naar het kunstwerk omgekeken. Als de kunstenaar ons had opgezocht, dan hadden we er iets aan kunnen doen. Vroeger zag het er prachtig uit, maar de kleuren zijn vervaagd en er zitten scheuren in."

Schadevergoeding
Nu het deels is weggehaald, eist Lenders een schadevergoeding. Ook wil hij het werk restaureren of op een andere plek een nieuw kunstwerk maken. Het college van de gemeente Beesel bespreekt het onderwerp in september in het college. Schatorie: "We zullen het afwachten of we eruit kunnen komen. Ook moeten we kijken hoe we het in de toekomst gaan doen. Je kunt duidelijk zien dat het de tand des tijds niet heeft doorstaan. Daar zullen we naar moeten kijken."

Meest gelezen

Joost en Jopie maken showroom van woonkamer

De redactie | 29 sep 2022 15:35

Kind aangesproken door vreemde man in Meijel

De redactie | 28 sep 2022 17:03

Achterruit van auto aan diggelen geslagen

De redactie | 3 okt 2022 09:27

In memoriam: Renate van Rijn

De redactie | 2 okt 2022 15:09

Lees ook

Nepcollectanten in Beesel actief

De gemeente Beesel waarschuwt voor nepcollectanten die geld ophalen voor hulp aan Oekraïne.

Raad Beesel neemt afscheid van twee raadsleden

De gemeenteraad van de gemeente Beesel vergaderde maandag voor de laatste keer in de oude samenstell...

Brand bij metaalbewerkingsbedrijf Reuver

Bij een metaalbewerkingsbedrijf aan de Doctor Poelsstraat in Reuver is dinsdagochtend brand ontstaan...

Oppositiepartij Beesel: ''Nietszeggend akkoord"

De bestuurscultuur moet anders, er komt een hotel én er moeten meer passende woningen komen. In de ...

Reddingsbrigade waarschuwt: "Ga niet in open water zwemmen"

Veel mensen zoeken deze dagen verkoeling in het water, maar zwemmen in een plas of rivier is niet al...

Baarlose stopt met carnavalswinkel in Reuver

Mieke Nilesen uit Baarlo stopt in mei 2023 na bijna 31 jaar met carnavalswinkel ’t Kallebeske in R...