Panningen, Netherlands

Peel en Maas strijdt tijdens Bespaar Waterspelen

Om tijdens een hittegolf waterverbruik te verminderen maar verkoeling voor mens, plant en dier juist te vergroten organiseren initiatiefnemers Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Evides en Dunea deze zomer de Bespaar Waterspelen. Welk dorp in de gemeente Peel en Maas heeft de meeste deelnemers en verspilt het minste water? De Spelen vinden plaats op één dag tijdens de eerstvolgende hittegolf. Elk dorp op een andere dag zodat het watergebruik verspreid wordt.
Willemien Wertz | 24 juni 2021 11:53 | Aangepast op 24 juni 2021 11:53
De deelnemende dorpen die tegen elkaar strijden voor de winst en het goed doel: minder waterverbruik, zijn Baarlo, Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Kessel/Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree en Panningen. Meld je aan op de website van de Bespaar Waterspelen . Hier vind je alle informatie over het initiatief en een aantal simpele huis-, tuin- en keukentips om overbodig watergebruik te verminderen.

De hittegolf: een extreem fenomeen dat kan leiden tot extreem waterverbruik. Iedereen zoekt dan verkoeling, zwembadjes worden gevuld, tuinen overmatig gesproeid. Logisch, maar ook zonde van al dat water want het kan anders en op een leuke manier. Daarom organiseren WML, Evides en Dunea deze zomer de Bespaar Waterspelen. Bij een hittegolf denk je snel aan opblaasbadjes die vollopen, sproeisystemen die overuren draaien en een extra douchesessie op zo’n plakkerige dag is ook wel lekker. Met als gevolg: overmatig waterverbruik en als iedereen dit ook nog eens tegelijk doet, een verminderde waterdruk.

Om het watergebruik te spreiden krijgt elk deelnemend dorp tijdens de komende hittegolf een eigen dag toegewezen waarop deelnemers in hun tuin de Bespaar Waterspelen houden. Kinderen gaan van tuin naar tuin om alle spellen te spelen, volwassenen blijven in hun eigen tuin die ze alleen op die dag sproeien. Elke dag maken deelnemers kans op een mooie dagprijs: een waterspel voor in de tuin. Het dorp met de meeste aanmeldingen wint uiteindelijk de felbegeerde Gouden Gieter en een waterval aan eer.

Voor de productie van drinkwater zijn WML, Evides en Dunea afhankelijk van de beschikbaarheid van water in de bronnen. Je kunt niet meer water onttrekken dan de natuur teruggeeft. Vooral in (lange) droge periodes wordt meer water gebruikt en raakt de balans zoek. Je ziet een piekverbruik dat nadelige gevolgen heeft voor de waterdruk en impact heeft op het leidingnet. Daarom worden de Bespaar Waterspelen georganiseerd.

De impact van de Bespaar Waterspelen wordt onderzocht door onderzoeksinstituut KWR. Het gaat hierbij om het waterverbruik in betreffende dorpen en een evaluatie van de Bespaar Waterspelen door de deelnemers.

Meest gelezen

Nieuw woon- zorgconcept in Helden: De Naober

Youri Buis | 19 apr 2024 18:54

Man (75) vermist in omgeving Panningen

Youri Buis | 19 apr 2024 14:36

ZVV Beringe 4 wint beker in Sittard

Jari Janssen | 17 apr 2024 10:31

Lees ook

Samenvatting: VV Helden moet kampioenschap nog even uitstellen

Het had zo mooi kunnen zijn: op kermiszondag in eigen dorp kampioen worden. Het liep even anders, wa...

Beesel neemt maatregelen om menstruatiearmoede tegen te gaan

De gemeente Beesel gaat kastjes ophangen in de buitenlucht waar vrouwen menstruatieproducten kunnen ...

Huizenprijzen in Beesel met ruim 8,5 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar

De huizenprijzen in de gemeente Beesel zijn 8,6 procent lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit c...

Anne Schriks is de Méélse Maestro 2024

Anne Schriks heeft zaterdagavond de tweede editie van de Méélse Maestro gewonnen. Vijf Meijelse prom...

Medailleregen bij jaarlijkse clubkampioenschappen van Pareja

Voor alle turnsters van SC Pareja was het een belangrijk weekend. De jaarlijkse clubkampioenschappen...

Goede doelenweek in Peel en Maas levert €165.000 op

De Goede Doelenweek die eerder deze maand in heel Peel en Maas werd gehouden, heeft een totaalbedrag...