Panningen, Netherlands

Peel en Maas strijdt tijdens Bespaar Waterspelen

Om tijdens een hittegolf waterverbruik te verminderen maar verkoeling voor mens, plant en dier juist te vergroten organiseren initiatiefnemers Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), Evides en Dunea deze zomer de Bespaar Waterspelen. Welk dorp in de gemeente Peel en Maas heeft de meeste deelnemers en verspilt het minste water? De Spelen vinden plaats op één dag tijdens de eerstvolgende hittegolf. Elk dorp op een andere dag zodat het watergebruik verspreid wordt.
Willemien Wertz | 24 juni 2021 11:53 | Aangepast op 24 juni 2021 11:53
De deelnemende dorpen die tegen elkaar strijden voor de winst en het goed doel: minder waterverbruik, zijn Baarlo, Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Kessel/Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree en Panningen. Meld je aan op de website van de Bespaar Waterspelen . Hier vind je alle informatie over het initiatief en een aantal simpele huis-, tuin- en keukentips om overbodig watergebruik te verminderen.

De hittegolf: een extreem fenomeen dat kan leiden tot extreem waterverbruik. Iedereen zoekt dan verkoeling, zwembadjes worden gevuld, tuinen overmatig gesproeid. Logisch, maar ook zonde van al dat water want het kan anders en op een leuke manier. Daarom organiseren WML, Evides en Dunea deze zomer de Bespaar Waterspelen. Bij een hittegolf denk je snel aan opblaasbadjes die vollopen, sproeisystemen die overuren draaien en een extra douchesessie op zo’n plakkerige dag is ook wel lekker. Met als gevolg: overmatig waterverbruik en als iedereen dit ook nog eens tegelijk doet, een verminderde waterdruk.

Om het watergebruik te spreiden krijgt elk deelnemend dorp tijdens de komende hittegolf een eigen dag toegewezen waarop deelnemers in hun tuin de Bespaar Waterspelen houden. Kinderen gaan van tuin naar tuin om alle spellen te spelen, volwassenen blijven in hun eigen tuin die ze alleen op die dag sproeien. Elke dag maken deelnemers kans op een mooie dagprijs: een waterspel voor in de tuin. Het dorp met de meeste aanmeldingen wint uiteindelijk de felbegeerde Gouden Gieter en een waterval aan eer.

Voor de productie van drinkwater zijn WML, Evides en Dunea afhankelijk van de beschikbaarheid van water in de bronnen. Je kunt niet meer water onttrekken dan de natuur teruggeeft. Vooral in (lange) droge periodes wordt meer water gebruikt en raakt de balans zoek. Je ziet een piekverbruik dat nadelige gevolgen heeft voor de waterdruk en impact heeft op het leidingnet. Daarom worden de Bespaar Waterspelen georganiseerd.

De impact van de Bespaar Waterspelen wordt onderzocht door onderzoeksinstituut KWR. Het gaat hierbij om het waterverbruik in betreffende dorpen en een evaluatie van de Bespaar Waterspelen door de deelnemers.

Meest gelezen

Nieuwe woningen in oud Rabobank-pand in Panningen

De redactie | 21 sep 2022 14:34

De Heuf neemt tijdelijke energiemaatregelen

De redactie | 20 sep 2022 11:04

P&M Liedjesfestival 2023 in Kasteel de Berckt

De redactie | 18 sep 2022 19:58

Lees ook

Vastelaovend: Feest in de kroeg

De vastelaovend wordt massaal gevierd in de regio. Zaterdag waren de kroegen druk bezet en stonden e...

Slotdebat gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 15 maart 2022 organiseren de gemeente Peel en Maas en Omroep P&M van 19.30 tot 21.00 uur in DOK6 ...

Peel en Maas in actie voor Oekraïne

Tijdens de landelijke actiedag worden ook in Peel en Maas verschillende acties georganiseerd om geld...

Blie in Beesel stopt na impasse school

De stuurgroep van Blie in Beesel stopt ermee. De groep ziet zich genoodzaakt met onmiddellijke ingan...

1000 stemmers na eerste stemdag in Peel en Maas

In Peel en Maas hebben ongeveer 1000 inwoners hun stem uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen....

Opkomstpercentage Peel en Maas lager dan vorige keer

Het opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen in Peel en Maas is met 48,8 procent aanzienli...