Dat blijkt uit het perspectiefgesprek over de begroting van 2022.
Expliciete reden
Het CDA en Samen Verder vinden wel dat de belastingverhoging pas gedaan moet worden als het echt nodig is. "We moeten het pas overwegen als de begroting niet sluitend is én het gesprek over 'need' en 'nice' ten aanzien van projecten gevoerd is", zegt het CDA. "We moeten de belasting niet verhogen omdat het kan, daar moet wel een expliciete reden voor zijn", vult Samen Verder aan.
Niet structureel
Burgemeester Bob Vostermans geeft aan dat de raad zelf het gesprek moet voeren over wat 'need' en 'nice' is. Eerder gaf de burgemeester bij Omroep P&M nog aan dat de belastingen niet worden verhoogd. Ilona Franssen van de VLP vroeg zich nog af hoe ze die opmerking moet plaatsen binnen dit verhaal. Burgemeester Vostermans geeft aan dat die bedoeld was in relatie tot het herstelplan voor het sociaal domein en niet structureel.
Ozb-verlaging
De gemeente onderzoekt nu overigens of er een OZB-verlaging kan komen voor huizen met zonnepanelen. De Beeselse Lijst vroeg zich namelijk af of dat tarief verlaagd kan worden en juist omhoog voor huizen zonder zonnepanelen. Dat is volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.
Woonlasten
Overigens betalen inwoners dit jaar al fors meer voor woonlasten. Het gaat om 13,7 procent meer dan een jaar eerder. Beesel was daarmee de gemeente in Limburg met de hoogste stijging.
Dit jaar zijn de huizenbezitters 754,32 euro kwijt aan onroerende-zaakbelasting (OZB), afvalheffing en rioolheffing. Dat was vorig jaar nog 663,72 euro. Het bedrag is provinciaal gezien overigens nog laag; alleen in Roermond zijn de totale woonlasten met 730,92 nog iets lager dan in Beesel.
Foto: Unsplash