Panningen, Netherlands

Jeugdcriminaliteit in Peel en Maas neemt toe, college reageert

Het aantal incidenten in Peel en Maas waar jeugd bij betrokken is, neemt toe. Het gaat voornamelijk om een vaste groep jongeren van 14 jaar en ouder. Dat schrijft het college in een brief met antwoorden op raadsvragen, die op tafel werden gelegd door D66.
Youri Buis | 9 november 2023 11:28 | Aangepast op 9 november 2023 11:28
Vaste groepen
De toename van jeugdcriminaliteit is in lijn met de landelijke trend. Jeugdigen die voor het eerst in aanraking komen met politie en justitie worden daarnaast steeds jonger. Volgens het college valt een toename van het aantal verdachten mede te verklaren door een intensievere aanpak van jongeren die overlast veroorzaken of betrokken zijn bij criminele activiteiten. Ook speelt mee dat voornamelijk vaste groepen zijn betrokken bij incidenten. Wel is de verwachting dat de meldingen van jeugdoverlast in de publieke ruimte dit kalenderjaar gaan afnemen.

Bureau Halt
Het college schrijft in haar brief dat er de afgelopen jaren ook een stijgende lijn is te zien in het aantal doorverwijzingen van jongeren naar bureau Halt. Tot 1 oktober 2023 ontving Halt van 20 jongeren woonachtig in de gemeente Peel en Maas een melding. Daarvan zijn 17 jongeren door de politie doorverwezen, twee door leerplicht en één door het Openbaar Ministerie.

Integrale aanpak
Om de stijgende trend te doorbreken, zet de gemeente Peel en Maas in op een integrale aanpak van individuen en groepen. Daarbij werkt het intensief samen met ketenpartners zoals het zorg- en veiligheidshuis, jongerenwerk en de politie. Ook staat de gemeente nauw in contact met omliggende gemeenten.

Jongerencentra
In de brief gaat het college ook in op overlast in en rondom jongerencentra in de gemeente. De centra hanteren na de coronaperiode meer veiligheidsmaatregelen en houden meer toezicht. Met het Mafcentrum in Maasbree en Sjiwa in Baarlo zijn er volgens het college duidelijke afspraken gemaakt die worden gemonitord door de gemeente en de politie. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over de maatregelen die de centra zelf treffen om een veilig uitgaansklimaat te creëren.

Bagatelliserende ouders
De fractie van D66 vroeg ook hoe er wordt omgegaan met ouders die bepaalde situaties bagatelliseren. Daarop antwoordt het college dat het wel eens voorkomt dat ouders vinden dat het wel meevalt, maar exacte aantallen worden niet genoemd. Ouders in deze positie worden vrijwillige gezinshulpverlening aangeboden. Als zij dit weigeren terwijl het toch noodzakelijk wordt geacht, kan met de betrokken instanties worden opgeschaald om zo toch tot medewerking te komen.

Meest gelezen

Afscheid Ann Philipsen druk bezocht

De redactie | 4 mei 2024 17:00

Lees ook

Extra controle Boa’s bij In den Hof en Broeklaan Reuver vanwege overlast jeugd

De handhaving van de gemeente Beesel gaat extra controles uitvoeren bij plekken waar omwonenden last...

Nog steeds geen beslissing over verplaatsing Kesselse molen

Het al dan niet verplaatsen van de Sint Anthoniusmolen in Kessel blijft de gemoederen voorlopig bezi...

Molengroep boos over ingestuurde brief van oud-molenaar

Molengroep Sint Anthoniusmolen heeft gereageerd op de ingestuurde brief van de voormalig molenaar va...

Station in Reuver scoort een 7, vooral overlast aandachtspunt

Reizigers gaven in 2023 het treinstation in Reuver een gemiddeld rapportcijfer van 7,1. Daarmee staa...

College ziet af van culturele uitbreiding De Ringoven

Als het aan het college van Peel en Maas ligt, komt er geen doorstroomruimte in de ringtunnel van De...

Geen drie maar twee lagen bij Laefplein Maasbree

De nieuwe woningen op het Laefplein in Maasbree krijgen twee bouwlagen, in plaats van de 3,5 zoals a...