Panningen, Netherlands

Raad stemt in met verzetten dorpsvoorziening Hulp bij huishouden

De raad in Peel en Maas heeft groen licht gegeven om de dorpsvoorziening Hulp bij het huishouden met maximaal een jaar te verplaatsen.
Deborah Parren | 22 december 2021 10:37 | Aangepast op 22 december 2021 10:37
Alleen Peter Craenmehr van AndersNu en Geert Segers van de VVD stemden dinsdagavond in de laatste raadsvergadering van dit jaar tegen het voorstel.

Niet haalbaar

Het college kwam in november met dat voorstel, omdat 1 januari 2022 niet haalbaar bleek te zijn voor de doorontwikkeling van de pilot. De bedoeling is dat dorpen de huishoudhulp voor hun eigen rekening gaan nemen. Nu hebben de vijf zorgaanbieders nog een contract met de gemeente, maar dat loopt 31 december af. Als de dorpsvoorziening in gaat, sluiten zij contracten af met de dorpen.

Losse eindjes

De VVD is vanaf het begin kritisch geweest op de doorontwikkeling. Volgens raadslid Karin Jacobs zijn er nog te veel losse eindjes en onduidelijkheden. "Het is niet gelukt om dat tijdig glad te strijken." Ze vindt dat er eerst een juridisch waterdicht voorstel gemaakt moet worden. Maar volgens wethouder Anget Mestrom is dat er al. "In april al bij raadsbesluit, en ook nu. Als de dorpen weer de draad oppakken met de zorgaanbieders om te bepalen welke juridische entiteit het gaat worden, dan ligt de juridische entiteit er ook."

Zorgcoöperatie

Uiteindelijk is het inzet om er een zorgcoöperatie, waar de dorpen van de gemeente de leden zijn. De raad van belanghebbenden gaf aan dat het niet reëel is om deze coöperatie voor januari op te richten. "Het is uitstel, geen afstel van maximaal een jaar. We hebben nu alle ingrediënten en daarmee kunnen we aan de slag", zei Gijs van Lier van de Raad van Belanghebbenden eerder.

Bureaucratie

PvdA/GroenLinks hoopt dat nu er meer tijd is, zodat de gemeente ook geen btw hoeft te betalen. "We stuiten op regelgeving die niet bij de tijd is", zegt raadslid Raf Janssen. "Er is tijd voor nodig om de hindernissen die bureaucratie opwerpen te slechten." Aangezien de pilot na de doorontwikkeling niet meer onder de Wmo valt, moet er 9 procent btw worden betaald. Zorgminister Hugo de Jonge heeft eerder in een brief laten weten dat het kabinet geen uitzondering wil maken voor de pilot.


De nieuwe overeenkomsten met de vijf zorgaanbieders liggen volgens wethouder Mestrom klaar. Als die getekend zijn, gaan de contracten op 1 januari 2022 in, totdat er nieuwe contracten met de dorpen zijn afgesloten.

Meest gelezen

Politie zoekt naar vermiste 18-jarige

De redactie | 3 feb 2023 16:09

Politie deelt camerabeelden cashtrapper

De redactie | 1 feb 2023 18:23

Plattelandshoés krijgt nieuwe appartementen

De redactie | 31 jan 2023 19:21

Opening Straotzitting dit jaar extra bijzonder

De redactie | 2 feb 2023 18:33

Lees ook

Raad weer compleet: Wezenberg terug op oude nest

Edward Wezenberg is dinsdag geïnstalleerd als raadslid van Lokaal Peel en Maas. Daarmee is de volta...

LLTB: “Stikstofbeleid een ramp een Limburg”

Het stikstofbeleid dat het kabinet vrijdag presenteerde, veroorzaakt een sociaaleconomische ramp in ...

Zaterdag: maak een ritje op een duofiets

Altijd al eens een rondje in een duofiets of renrolstoel willen fietsen? Het kan komende zaterdag in...

Zweten bij opbouw feesttent OLS

Met de tropische temperaturen op de teller, werd er extra vroeg gestart met het opbouwen van de fees...

Medewerkers centrum slagen als dementiehulpverlener

Dertien medewerkers van het Panningse centrum hebben maandagavond een certificaat ontvangen en kunne...

Gillis over boete: "Dat moet ik nog uitzoeken"

Peter Gillis, eigenaar van de Oostappengroep dat De Berckt in Baarlo in het bezit heeft, reageert la...