Panningen, Netherlands

Recreatieve fietsers in Limburg kiezen voor e-bike

E-Bike Foto: Pixabay
Recreatieve fietsers stappen vaker op de pedalen dan vijf jaar geleden en oordelen gunstiger over de mogelijkheden om te fietsen in Limburg. Recreatieve fietsers in Limburg geven het fietsen in deze provincie een 8,0.
De redactie | 3 april 2022 11:14 | Aangepast op 3 april 2022 11:14
In Limburg ligt het aandeel e-bikes het hoogst, maar liefst 61% van de ondervraagden gebruikt een e-bike voor een recreatieve fietstocht in Limburg. Dat is een forse groei vergeleken met 2016, toen het gemiddelde aantal 38% was. De ANWB ziet een toename van het e-bike-gebruik onder alle leeftijden en in alle provincies.

Recreatief fietsen is één van de populairste vrijetijdsbestedingen onder Nederlanders. In het eerste coronajaar 2020 werden 30% meer recreatieve kilometers op de fiets afgelegd vergeleken met 2019. Het aantal verkochte e-bikes neemt enorm toe. In 2021 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een e-bike. Toch zien recreatieve fietsers ook verbeterpunten voor Limburg. Veiligheid en comfort van de fietspaden en wegen kunnen volgens 59% van de fietsers beter. Fietsers storen zich met name aan te smalle paden. Ook drukte op fietspaden, asociaal gedrag en snelheidsverschillen zijn voor fietsers een ergernis. Een probleem dat in 2016 nog alleen speelde in de Randstad.

Ruim tweederde van de recreatieve fietsers maakt tenminste één of meerdere tochten per week. Zij leggen veel kilometers af; een gemiddelde tocht van een e-biker ligt tussen de 30 en 50 km, wielrenners leggen vaker tussen 50 en 70 km of meer af en ‘gewone’ fietsers zijn goed voor afstanden tot 30 km. Opvallend is dat het aantal ondervraagden dat een fietstocht vanaf een parkeerplaats begint, is toegenomen. Van 13% in 2016 naar 18% in 2021. Onder e-bikers gebruikt 22% de auto met een fietsdrager om een ander gebied te bereiken. Een ontwikkeling die in andere provincies nog beter te zien is.

De ANWB wil dat mensen veilig en met plezier kunnen fietsen. Dat betekent veilige en geschikte fietspaden en voldoende voorzieningen onderweg voor fietsers. De ANWB voert dit onderzoek elke vier jaar uit om de kwaliteit van Nederland fietsland te monitoren. Lees het onderzoek recreatief fietsen in Nederland en de uitkomsten per provincie op www.anwb.nl/recreatieffietsen.
De beste provincie om te fietsen is Drenthe (8,5). Op de gedeelde tweede plaats volgen Gelderland en Zeeland (8,4). De provincies Overijssel, Friesland en Noord-Brabant delen de derde plaats (8,3). Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Meest gelezen

Vriendengroep valt 'met de deur in huis'

Eric Reijnders | 18 mei 2024 19:41

Uitgever van de Hallo failliet

De redactie | 18 mei 2024 19:58

Onderzoek naar kerk Maasbree

Jari Janssen | 17 mei 2024 10:51

Lees ook

Arriva start proef met videohulpzuil op station Roermond

De videohulpzuil (VHZ) moet voor vervoerder Arriva de hulp in serviceverlening naar de reizigers gaa...

ZVV Beringe 1 handhaaft zich in Eerste Divisie

Het moest via de nacompetitie, maar ZVV Beringe 1 heeft zich weten te handhaven in de Eerste Divisie...

Geen gratis marktkramen voor inwoners, wel voor Repaircafé

Het Repaircafé in Beesel krijgt maandelijks een gratis marktkraam op de weekmarkt van Reuver. Dat is...

VVD krijgt mail- en appverkeer over molen niet te zien

De VVD in Peel en Maas wil inzage krijgen in de mails en apps tussen ambtenaren en het college over ...

Bus vat vlam op Noorderbaan

Een bus heeft donderdagochtend vlam gevat op de N275 in Panningen. Wat er precies is gebeurd, is nie...

Terugkijken: Bob Ruhl over zijn schuttersleven

In het nieuwe programma 'Sjutterslaeve' neemt Omroep P&M elke aflevering een kijkje bij een schutter...