Het college ging voor voorstel één. Dat zou een parkeervrij Raadhuisplein betekenen. Dit plein zou met groen worden ingericht en een belevingsplein worden. De verloren parkeerplekken zouden gerealiseerd worden in het verlengde van de Leerlooierweg, een weg die enkele jaren geleden werd ingericht bij een vorige herinrichting. Het stuitte de raad tegen de borst dat hier zeven woningen voor opgeofferd zouden moeten worden. Boze bewoners hadden zich weken geleden tot de politieke partijen gewend om hun mening te geven.
'Niet te koop'
Ook tijdens de raadsvergadering sprak Roel Schmidt in. "Onze woningen zijn niet te koop", zei hij nogmaals. Ook ondernemers aan de Raadhuisstraat vonden het verdwijnen van de parkeerplekken geen goed idee. "Wij gaan eronder lijden als mensen niet meer voor de deur kunnen parkeren."
Opwaardering
Inhoudelijk ging het tijdens de vergadering nauwelijks over de opwaardering van het centrum. Voorzitter van het centrummanagement, Wim Evers, had daar aan het begin van de vergadering voor opgeroepen. Het ging voornamelijk over het wel of niet slopen van de woningen. De argumenten van de politici werden met gejuich of boe-geroep door de publieke tribune ontvangen, tot lichtelijke ergenis van burgemeester Delissen. "Het applaus is voor uw rekening", zo zei ze.
Opluchting
Toen het CDA had uitgesproken en ook Lokaal Peel en Maas de voorkeur voor variant drie liet blijken, was een zucht van opluchting in de raadzaal merkbaar. Bij deze variant zou er namelijk geen sloophamer door de woningen gaan. PvdA/GroenLinks had al aangegeven tegen de sloop te zijn. Heel spannend werd het dus niet.
Onderzoek
Er komt een onderzoek naar de verkeerssitautie in het centrum. Vooral rondom de Julianastaat en de sluipwegen rondom het centrum is het zaak dat er iets wordt gedaan, zo vinden de partijen.
Reactie wethouder
Wethouder Wanten geeft in een reactie aan dat de gemeenteraad aan zet was en een keuze heeft gemaakt. Hij kan door met de plannen, al was de eerste variant voor de toekomst van het centrum volgens hem wel beter geweest. Met de toezegging dat de inwoners en ondernemers meegenomen worden in het proces, lijkt een meerderheid tevreden. Toch zeggen kritici dat het vooruitschuiven van de problemen is. De tijd zal het uitwijzen.