Panningen, Netherlands

Maurice regelt de verkeersstromen in Beesel bij het Draaksteken

Iedere dag dat er een voorstelling van het Draaksteken plaatsvindt, wordt Beesel bezocht door zo’n 2.500 mensen. Dat staat min of meer gelijk aan het inwonersaantal van het dorp. De meeste toeschouwers komen met de auto. Maurice Francken probeert alle verkeersstromen in goede banen te leiden.
Youri Buis | 19 augustus 2023 11:22 | Aangepast op 19 augustus 2023 11:22
Hoofddoelen
Maurice vertelt dat er twee hoofddoelen zijn bij het regelen van het verkeer. Het zorgen voor de veiligheid van de bezoekers en inwoners, is het belangrijkste. “Er komen toch zo’n 2.500 bezoekers naar het Draaksteken toe, dus verkeerstechnisch heeft dat wel een impact. We doen er alles aan om die auto’s hier veilig op het terrein te krijgen, maar ook om de bezoekers veilig in het theater te krijgen. Anderzijds proberen we de inwoners die in de kern wonen, zo veel mogelijk te ontzien van parkeerhinder en overlast”, legt Maurice uit.

120 posities
De eerste bezoekers komen rond 19.00 uur het dorp binnen. Tijd voor Maurice om aan het werk te gaan. “We hebben iedere avond zo’n twintig verkeersregelaars op de parkeerplaatsen staan. Die hebben allemaal instructies nodig en die zijn per verkeersregelaar uitgewerkt”, zegt Maurice. Een simpele rekensom leert dat er dus voor alle shows bij elkaar veel mensen nodig zijn. “Als je gaat kijken naar het feit dat we zes voorstellingen hebben met elke avond twintig verkeersregelaars, dan zijn dat toch 120 posities die voor het Draaksteken ingevuld moeten worden”.

Tractoren
Op de avond van de eerste voorstelling had het Draaksteken te maken met flinke regenval. Dat zorgde voor een uitdaging, maar de noodscenario’s lagen klaar. “Als het drassig wordt op het parkeerterrein, gaan mensen zich vastrijden. We hebben op de achtergrond mensen met tractoren klaarstaan die komen helpen om de mensen eruit te trekken. Eigenlijk zijn we op de meeste scenario’s wel voorbereid”, aldus Maurice.

Fijn gevoel
Wat de grootste uitdaging is bij het regelen van het verkeer? “Je ziet dat het hele dorp in de ban is van het Draaksteken, iedereen draagt zijn steentje bij. Daarbij is verkeer iets wat echt achter de schermen plaatsvindt, maar het is wel belangrijk dat je weet wat er op je af gaat komen. Daardoor is het wel een fijn gevoel dat we er met z’n allen in Beesel een mooi feest van kunnen maken”, besluit Maurice. Zaterdag wordt de laatste voorstelling van 2023 opgevoerd. Als het weer een beetje meezit, kunnen Maurice en zijn collega’s terugkijken op een geslaagde editie van het Draaksteken.

Lees meer over:

Draaksteken|Verkeer|

Meest gelezen

Auto komt tot stilstand na botsing in Panningen

De redactie | 3 dec 2023 21:31

Bouw woningen Raadhuisstraat gestart

De redactie | 1 dec 2023 15:23

Prikkelarme zone bij Christmas Truckrun

De redactie | 4 dec 2023 10:35

Bord geplaatst om informatie te delen

De redactie | 4 dec 2023 12:15

Lees ook

Terugkijken: aflevering 2 van 'Wat 'n Plaetje'

De tweede aflevering van 'Wat 'n Plaetje' was woensdagavond te zien op televisie. De aflevering bego...

Terugblik op Draaksteken: Goeje det Besjteit

Na zes voorstellingen is er zaterdag een einde gekomen aan het Draaksteken 2023. Zo'n 15.000 bezoeke...

Droom komt uit voor regisseurs Draaksteken: "We hebben het samen gedaan"

Het Draaksteken kende dit jaar 3 regisseurs. Huub Geerlings, Frank Rous en Theo Geraets kennen elkaa...

Burgemeester speelt mee met laatste voorstelling Draaksteken

Burgemeester Bob Vostermans heeft zaterdag een inkijkje gekregen bij de opvoering van het Draaksteke...

Spelers Draaksteken krijgen poster met groepsfoto aangeboden

Als blijvende herinnering ontvangen alle spelers van het Draaksteken een groepsfoto op posterformaat...

Regisseurs Draaksteken genieten van het publiek

Een uur voor de voorstelling start, staan de regisseurs van het Draaksteken het publiek te begroeten...