Panningen, Netherlands

Voorbeschouwen op uitverkocht Draaksteken 2023

Het komt nu écht dichtbij: vrijdag staat de grote première van Draaksteken 2023 op het programma. Een proces van meerdere jaren krijgt de komende twee weekenden een ontknoping. Vlak voor de generale repetitie gaven de regisseurs, enkele spelers en Stichting Draaksteken-voorzitter Hans van Kruchten een inkijkje in dat proces.
Youri Buis | 10 augustus 2023 15:08 | Aangepast op 10 augustus 2023 15:08
Veel jeugd
Er zijn deze editie veel nieuwe gezichten, tot tevredenheid van de voorzitter. “Er doen veel nieuwe mensen uit Beesel mee, ook complete gezinnen”, begint Van Kruchten. “Wat ook opvallend is: veel jeugd en jongeren. Dat voelt bijzonder goed, zeker in het kader van ons immaterieel cultureel erfgoed. We moeten natuurlijk ook werken aan de toekomst en als er veel jeugd en jongeren meedoen, moet dat helemaal goedkomen”, zo spreekt Van Kruchten bemoedigende woorden uit.

“Wereld zag er ineens heel anders uit”
De afgelopen twee jaar was een spannende tijd voor alle betrokkenen. Problemen op andere plekken in de wereld en financiële zorgen, zorgden voor een grote uitdaging. Van Kruchten: “Er brak een oorlog uit, er was ineens recessie, de energiecrisis, noem maar op. De wereld zag er ineens heel anders uit, terwijl de organisatie van het Draaksteken al volop bezig was. We kampten eigenlijk met een niet-sluitende begroting en torenhoge kosten. We hebben dus heel veel nagedacht over hoe we verder moesten. Uiteindelijk was het besluit om door te gaan heel snel genomen, want er was echt geen weg meer terug”.

Jongensdroom
Met steun van onder andere de gemeente Beesel, de provincie Limburg en een groot aantal partners, kan het Draaksteken toch worden georganiseerd. In totaal zijn er drie regisseurs bij het spektakel betrokken. Dat is noodzakelijk omdat het een groot evenement is. Daarnaast wilden de drie regisseurs graag met elkaar samenwerken. Voor hen is het een jongensdroom die uitkomt, vindt ook regisseur Theo Geraets. “We zijn drie vrienden van vroeger. We hebben samen een band opgebouwd en om de zoveel tijd komen we weer bij elkaar. Zo is het eigenlijk gegroeid. Daarnaast denk ik dat één regisseur dit spektakel niet kan overzien”.

Flink geoefend
Voor de bijna 500 spelers stijgt de spanning. Alle voorstellingen zijn uitverkocht en dat betekent dat zo’n 15.000 toeschouwers de spelers zien schitteren. Eén van de hoofdrollen is weggelegd voor de prinses, gespeeld door Simone Geerlings. Ze is er helemaal klaar voor, maar echt nerveus is ze niet. “Dat zal nog wel komen, maar een beetje gezonde spanning is wel goed. Ik heb er vertrouwen in dat het goed moet komen”, zegt Simone. Of ze de tekst al uit haar hoofd kent? “Die zit er al wel een tijdje in. Dat hebben we bij café De Troubadour gelukkig flink geoefend en nu kunnen we ons echt focussen op de dingen daar omheen”.

Na de première van vrijdag wordt de voorstelling nog vijf keer opgevoerd, namelijk op 12, 13, 17, 18 en 19 augustus.

Meest gelezen

Dak zwembad Baarlo ingestort

De redactie | 13 jul 2024 12:02

Video: Zo stort het dak van zwembad Baarlo in

De redactie | 13 jul 2024 17:37

Al twee dagen opstoppingen op Napoleonsweg

De redactie | 9 jul 2024 16:11

Twee gewonden bij botsing in Panningen

De redactie | 11 jul 2024 10:40

Lees ook

Wunderfest verhuist van Drakenrijk naar manege in Reuver

De tweede editie van het après-ski festival Wunderfest gaat plaatsvinden. De organisatie van het fes...

Geen eetwedstrijd, wel een ontmoetingsplek voor jongeren in Beesel

De gemeente Beesel wil samen met de jongeren kijken wat er nodig is om ontmoetingsplekken te maken. ...

Openluchtbioscoop vrijdag in Beesel

De registratie van het Draaksteken wordt vrijdag op een groot scherm vertoond tijdens het evenement ...

Extra schoonmaakactie in Beesel om stickers te verwijderen

De onderhoudsdienst van de gemeente Beesel heeft stickers op borden, bankjes en prullenbakken in de ...

Aantal inwoners dat zorgpremie niet kan betalen stijgt

Het aantal inwoners uit de gemeenten Beesel en Peel en Maas dat de zorgpremie niet kan betalen stijg...

Verouderde plattegrond bij reclamezuil wordt vernieuwd

De gemeente Beesel gaat de plattegrond op de reclamezuil op de Markt in Reuver vernieuwen. Raadslid ...