Panningen, Netherlands

Wethouder Beukema spreekt met koningin over mentale gezondheid jongeren

Wethouder Machteld Beukema.
Wethouder Machteld Beukema was dinsdag samen met collega’s en betrokkenen van de gemeente Peel en Maas te gast bij koningin Máxima. Ze vertelt erover in Studio P&M.
Youri Buis | 10 november 2023 21:49 | Aangepast op 10 november 2023 21:49
Koningin
Beukema sprak in Paleis Noordeinde met koningin Máxima over hoe de gemeente zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren. Peel en Maas is één van de gemeenten die door stichting MIND Us was uitgenodigd, samen met andere gemeenten die vooroplopen op dit gebied. Koningin Máxima is erevoorzitter van MIND Us. “Ze beweegt zich heel makkelijk tussen alle mensen, maar weet ook waar ze het over heeft”, aldus Beukema. Máxima verloor haar zus na een zelfmoordpoging en heeft dus van dichtbij meegemaakt hoe het is om mentaal in de knoop te zitten.

Gemeenschappen
De wethouder heeft een aantal dingen meegegeven aan de koningin. Ze legde vooral de nadruk op het samendoen. “Wij in Peel en Maas doen natuurlijk weer andere dingen dan in de andere gemeenten. Wat wij belangrijk vonden, is dat wij konden vertellen dat we vooral het zorgen voor elkaar en het bieden van een luisterend oor heel belangrijk vinden. Dat we het niet via allerlei projecten willen doen, maar echt via de gemeenschappen, waar we in Peel en Maas ook heel goed in zijn”, vertelt Beukema.

Motie
Ook raadslid Sanne Hermkens was van de partij in Den Haag. Zij diende vorig jaar een motie in om extra aandacht te hebben voor de mentale gezondheid van jeugd in de gemeente. Door eigen persoonlijke ervaringen weet zij als geen ander hoe belangrijk dit thema is, wat ze ook duidelijk heeft mogen maken tegenover Máxima. Daarbij bleek dat ze beiden op één lijn zitten. “Het leven hoeft niet altijd een 10 te zijn”, citeert Beukema de koningin. “Die woorden ondersteunt Sanne ook. Ik denk dat dat ook wel de boodschap is. We moeten niet allemaal willen streven naar helemaal op en top gelukkig willen zijn, elke dag weer. Dat het soms even minder gaat is ook oké, maar hoe zorg je er nou voor dat de leuke momenten méér zijn dan de minder leuke momenten?”

Inspiratielab
Het Inspiratielab in Panningen is één van de initiatieven in de gemeente die volop inzetten op jongeren en hun mentale welzijn. Daarom was ook initiatiefnemer Lilian Rutten mee naar Paleis Noordeinde afgereisd. Ook zij had een heldere boodschap aan koningin Máxima. “Om mét jongeren te praten in plaats van óver jongeren. Dat is het belangrijkste dat er is”, zo maakte Rutten duidelijk. Laagdrempeligheid, zonder druk van buitenaf, staat daarbij centraal en dat is ook meteen het grootste doel van het Inspiratielab. De koningin reageerde positief op de woorden van Rutten. “Ze vond het heel mooi natuurlijk!” Hetzelfde kan ze zeggen over de ervaring zelf. “Ik heb toch maar even bij haar aan tafel gezeten”, zegt ze over Máxima. “Het was in één woord: geweldig!”

Toekomst
Het Inspiratielab is niet het enige initiatief in Peel en Maas met de focus op mentale gezondheid van jongeren. Zo is er dit schooljaar gestart met vernieuwd muziekonderwijs, waardoor straks alle basisschoolleerlingen van groep 1 tot en met groep 8 met muziek bezig zijn. Daar blijft het in de (nabije) toekomst niet bij, verzekerd Beukema. “Alle leerlingen van het Bouwens en Agora-college hebben we een vragenlijst over dit onderwerp laten invullen. Dat hebben 800 leerlingen gedaan en die zijn we nu aan het bekijken.” Samen met docenten in het voortgezet onderwijs gaan de gemeente en initiatieven daarna de volgende stappen in kaart brengen. Op 21 november organiseren de gezamenlijke Dorpsoverleggen ‘De Slag om de Jeugd’ in Maasbree.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met wethouder Machteld Beukema in Studio P&M:

Meest gelezen

Vrouw mishandeld in steegje; politie zoekt getuigen

De redactie | 29 feb 2024 08:51

Maasbree staat stil bij overleden Sam

De redactie | 29 feb 2024 12:05

Centrum Panningen vol rook door brandend schuurtje

Bregje Deckers | 24 feb 2024 09:24

Lees ook

FIRST LEGO League strijkt neer in De Greswaren

Cultuurcentrum De Greswaren in Reuver was zaterdag gastheer van de Limburgse regiofinale van de FIRS...

Geen aanpassingen aan kruising Maasbree

De gemeente Peel en Maas heeft in een brief gereageerd op de klachten van inwoners over de verkeersv...

Vacature nieuwe burgemeester Peel en Maas opengesteld

Peel en Maas zoekt een nieuwe burgemeester. Vandaag is de vacature gepubliceerd in de Staatscourant....

Carnaval uitsluitend voor de jeugd in Koningslust

Jeugdcarnaval op zijn best afgelopen weekend in Koningslust. Buiten de artiesten die kwamen optreden...

Oppositie kritisch over aankoop Heuf

De oppositiepartijen in de gemeenteraad waren dinsdagavond kritisch over het voorstel van het colleg...

Koningin Máxima spreekt in Venlo met professionals VieCuri

Koningin Máxima heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Daar spra...